Alimentele sunt ca un compus farmaceutic ce afecteaza ne afecteaza intregul organism, ceea ce inseamna ca au de-a face cu modul in care functioneaza si creierul. In lumea competitiva in care traim in ziua de astazi, este important sa fim cat mai eficienti atat in viata profesionala, cat si in cea personala si de multe ori trebuie sa trecem prin tot felul de teste care ne pun la incercare. Din fericire exista dovezi stiintifice care sa ateste faptul ca hrana cruda ne poate spori performantele mentale, oferindu-ne sprijinul natural de care avem nevoie.
Chiar daca greutatea sa este de aproximativ un kilogram si jumatate, creierul consuma in jur de 20% din energia corpului uman. Munca mentala intensa consuma mult mai multe calorii decat starea de relaxare, de aceea, in perioadele solicitante este important sa avem o alimentatie care sa ne ofere caloriile de care avem nevoie, la intervale regulate. De aceea se recomanda mesele mici si dese. Studiile arata ca creierul functioneaza cel mai bine cu 25 de grame de glucoza in sange, acest lucru insemnand cam jumatate din cantitatea de carbohidrati care se gaseste intr-o banana.
Acizii grasi omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea normala a creierului bebelusilor inca din perioada intra-uterina, dar si a copiilor mici. Mai mult, s-a descoperit faptul ca acizii grasi de omega 3 pot imbunatati membranele din celulele creierului si chiar repara celulele promovand dezvoltarea neuronala. O dieta saraca in acizi grasi de tipul omega-3 este asociata cu un risc crescut de diverse probleme mintale, printre care se numara deficitul de atentie, dislexie, dementa, depresie si schizofrenie.
Semintele de in, coacazele si alunele de padure sunt surse vegetale foarte bune de omega-3. De asemenea, proteinele pe care le luam din ceea ce mancam nu sunt bune doar pentru cresterea musculara, dar sunt responsabile si prin furnizarea de amino-acizi care regleaza activitatea creierului si dezvoltarea acestuia, influentand inteligenta si abilitatile mentale in general. Alunele, migdalele, avocado, semintele de dovleac si cele de susan sunt o sursa naturala de amino-acidul tirozina, care este responsabil de agerimea mentala.
Inozita este un anumit tip de carbohidrat ce nu elibereaza energie in acelasi mod ca zaharul, dar are o gama larga de efecte pozitive asupra sistemului nervos uman. Poate imbunatati rezistenta mentala, regla activitatea serotoninei, ajuta la dezvoltarea membranelor celulare si combate mai multe boli cum ar fi bulimia, dar si starile de anxietate si depresia. Inozita se gaseste in fructe ca bananele, stafidele, citricele, cerealele si nucile.
Foto: cast.thirdage.com