Cum sa faci bors moldovenesc dupa o reteta din 1868

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Iul 2015, 12:43

Articol pe placul a 13 bucatarasi
comenteaza

Botezata Borsch moldave, aceasta reteta veche de ea aproape 150 de ani, se gaseste la pagina 63 din volumul Cuisine de tous les pays. Études cosmopolites (Bucataria tuturor tarilor. Studii cosmopolite), dupa cum scrie Costachel pe blogul sau.

Cartea de bucate a aparut pentru prima oara la Paris, in 1868, si a fost scrisa de Urbain Dubois, un celebru bucatar francez, cunoscut pentru serviciile sale in slujba Printului Orlov si a Imparatului Wilhelm I al Germaniei. 

Avand de-a face cu un asemenea personaj, reteta de bors este una rafinata, destinata gusturilor rafinate ale boierilor. 

Iata cum suna reteta de bors moldovenesc, veche de 150 de ani: 

"Pentru prepararea acestei supe, trebuie să faceți mai întâi borș, care-i un fel de koas (adică cvas – n.m.). Iată metoda de obținere: puneți într-un castron 1 kg de aluat de pâine, ușor fermentat, desfăceți-l cu apă călduță, încorporându-i și 2 kg de tărâțe de grâu, în așa fel încât să obțineți o pastă lichidă, vărsați-o într-o putină de lemn, lăsați la fermentat două zile; filtrați lichidul printr-o pânză.

Pârliți o găină mare, curățați-o, dezosați-o, scoateți-o de pe piele. Tocați fin carnea, împreună cu slănină (jumătate din volumul cărnii) și puțin jambon. Puneți tocătura într-un castron, adăugați-i orez opărit (pe jumătate ca volum), asezonați cu sare, piper și mărar tocat, adăugați și câteva ouă, amestecați și închideți-o în pielea păsării, împărțită în două, în așa fel încât să obțineți doi cilindri de diametru mediu. Rulați-le separat în două bucăți mici de pânză curată, legați-le cu sfoară.

Puneți la fiert, într-o supă ușoară și limpede, legume și oasele găinii. Când au fiert, strecurați și puneți la fiert cele două galantine făcute mai devreme. Când sunt gata, scurgeți-le și lăsați-le să se răcorească pe jumătate. Luați 1 litru și jumătate din supa rămasă, strecurat și degresat, adăugați un volum egal de borș, puneți totul la fiert într-o cratiță, adăugând 200 g orez opărit. Când acesta a fiert, turnați supa în supieră, adăugați galantinele tăiate felii și un pic de mărar tocat."

Sursa foto si articol: costachel.ro

Comentarii (4)

16.07.2015, 13:59

Super!

16.07.2015, 17:39

Interesant!

16.07.2015, 19:12

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ciocolată albă de casă cu nuci și merișoare - Desertul delicios și aromat

pe 04.10 la 17:37

Portokalopita - Rețeta grecească de plăcintă aromată, cu portocale

pe 04.10 la 16:54

Turta Dulce – Reteta Traditionala de Turta Dulce Moale si Aromata

pe 04.10 la 14:56

Lahmacun – Reteta Autentica pentru Pizza Turceasca cu Carne

pe 04.10 la 14:50

Creveti Prajiti in Baie de Ulei – Reteta Simpla si Rapida pentru Creveti Crocanti

pe 04.10 la 14:44

TOP
utilizatori

Rocsi

1271 puncte

Lau

Lau 9

1181 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

RODIMUR

1133 puncte

oanapl

1104 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]