În cadrul competiţiei internaţionale au participat 28 de ţări din Europa, Rusia şi Asia, care s-au înscris la următoarele categorii: clasa artă culinară cu degustare, clasa artă culinară fără degustare, categoria restaurantul naţiunilor - proba practică pentru echipe naţionale de seniori (bucătărie, servire în sală şi asocierea cu băuturile), categoria restaurantul naţiunilor - proba practică pentru echipe naţionale de juniori (bucătărie, servire în sală şi asociere cu băuturile), categoria carne – probă practică la individual, categoria peşte – probă practică la individual, categoria sushi expoziţie şi probă practică, categoria dulciuri expoziţie şi probă practică.
În prima zi s-au desfăşurat lucrările primului Congres al Federaţiei Asociaţiilor de Bucătari din Russia coordonate de Victor Beleaev, Preşedintele Federaţiei Ruse alături de Gissur Gudmundsson, Preşedintele W.A.C.S., invitat special al evenimentului.
La iniţiativa Preşedintelui Victor Beleaev, au fost invitaţi la lucrările congresului, următorii reprezentanţi : Patrick Terrien din Franţa (Membru al Academiei Culinare Franceze, Coordonator de proiect în cadrul şcolii Cordon Bleu Paris), John Sloane (Director Continental WACS pe Asia), Radu Zărnescu – România (Coordonatorul Competiţiei Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber), Dragana Bosnic – Serbia (Office manager al Federaţiei Culinare din Serbia), Elena Ciobanu - Republica Moldova (Preşedintele Asociaţiei Catering Moldova).
România a fost reprezentată de către echipa Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, compusă din Dr. Iulia Drăguţ (Preşedintele ACEEA), Radu Zărnescu (Coordonatorul echipei), Gabriela Galben (Purtătorul de cuvânt al delegaţiei, Director de Marketing al Hotelului Unirea - Iaşi), Mihai Câmpeanu (Concurent, Director de Restaurant al Hotelului Unirea - Iaşi), Maestrul Marius Ţifachi, Hotel Unirea - Iaşi), Somelier Marian Timofte (concurent şi invitat special al Asociaţiei de Somelieri din Russia, reprezentantul Federaţiei Somelierilor din România).
Echipa României s-a înscris la categoria proba practică pentru echipe naţionale de seniori (bucătărie, servire în sală şi asociere cu băuturile). S-a prezentat următorul meniu:
1. Entree: Tartar de păstrăv cu icre negre, bulete de somon afumat, castravete sote, sos de lămâie cu ulei de măsline.
2. Intermediar: File de biban de mare cu sparanghel la grătar, cartofi noi prăjiţi în untură de raţă, zucchini sote şi sos de şampanie
3. Main Course: Piept de curcan la cuptor, piept de raţă prăjit la tigaie, muşchi de căprioară la cuptor, sos marsala cu portocale şi prune uscate, zucchini, pătrunjel şi dovlecel sote
4. Dessert: Soufle din brânză aromat cu vanilie şi pară aromată cu vanlie şi ghimbir şi sos de coacăze roşii.
Meniul realizat a fost asociat cu vinuri din regiunea italiană Montalcino şi vinuri româneşti: Spumant Cuvee D’oro de la Vinarte, Vermentino di Sardegna, Nearco 2002 - Montalcino, Olmaia 2002 Montalcino, Brunelo de Montalcino Biondi-Santi 2003, iar organizarea mesei de prezentare a reflectat Meis En Place –ul general pentru evenimentele speciale al Restaurantului Panoramic din Hotelul Unirea Iaşi.
În urma punctajului acumulat, echipa României a obţinut 3 medalii de bronz, clasându-se pe locul 3 în ierarhia celor 28 de ţări.
Juriul a fost compus din cei mai exigenţi specialişti ai Rusiei: Lyudmila V. Kozlovskaja (Decan al Russian International Academy for Turism), Tamara N. Sharova (Preşedintele Asociaţiei Culinare din Moscova), Sergey Rechkalov (Cel mai mare bucătar al Russiei, St. Petersburg) şi internaţionalii Patrick Terrien (Cordon Bleu Paris), Francesco Dima (Master Chef Italia).
Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ a prezentat revista Romanian Gastro Magazine în faţa preşedintelui Federaţiei Culinare Ruse, lui Gissur Gudmundsson care şi-au exprimat admiraţia faţă de munca redacţiei. A urmat pecetluirea unei colaborări între ACEEA şi Federaţia Culinară Rusă. La sfârşitul discuţiilor somelierul Marian Timofte a încântat distinsa audienţă cu o prezentare de vinuri de excepţie. A fost pentru prima oară când într-o competiţie internaţională de bucătari a făcut parte şi un somelier român. Federaţia Română a Somelierilor şi-a exprimat dorinţa de a continua colaborarea cu ACEEA. Preşedintele Sergiu Nedelea a confirmat prezenţa somelierilor în viitoarele competiţii conform înţelegerilor dintre organizaţii (ACEEA şi FSR).
ACEEA în calitate de invitată specială a Congresului a susţinut prin reprezentatul său Dr. Iulia Drăguţ, lucrarea cu tema “PR şi Advertising pentru Asociaţiile Profesionale”. Aprecierile nu au întârziat să apară, tema fiind considerată de maxim interes atât pentru Asociaţiile Profesionale, cât şi pentru reprezentanţii Academiilor de specialitate. Exemplele oferite audienţei au fost reprezentate de contribuţia semnificativă adusă de brand-urile Mărgăritar şi Toneli în dezvoltarea proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber. Un moment de maxim interes l-a constituit difuzarea videoclipului de promovare a brand-ului Mărgăritar pe piaţa românească, acesta putând fi considerat un exemplu demn de urmat atât la nivel de marketing, cât şi la nivel de branding. Cei prezenţi şi-au exprimat dorinţa de a afla mai multe despre cele prezentate, aspect care va trebui să se concretizeze într-o viitoare vizită în Rusia.