Chef Michel Portos in vizita la Horeca School

Postat de nico15 in Bucataras in oras pe 25 Iun 2019, 22:05

Astazi a fost randul chefului francez cu doua stele Michelin, Michel Portos  sa il cunoastem.

Gazda evenimentului a fost Chef David Contant care a colaborat cu chef Michel Portos in parcursul carierei sale.

Chef Michel Portos a fost desemnat Chef-ul anului în 2012 de Gault & Millau. A lucrat la La Maison Troisgros din Roanne, numit Cel mai bun restaurant francez din lume de Gault & Millau. 

Aceasta este cartea de vizita a chefului francez asa ca haideti sa il cunoastem. Sau cum se spune sa cunoastem povestea din spatele legendei daca imi este permis sa pot spune asa. Chef Michel Portos, este o persoana carismatica, care ne-a incantat cu povestirile despre viata dansului cat si despre pasiunile omului Michael Portos un inrait si pasionat motociclist. Dar sa il cunoastem mai bine pe carismaticul chef Michel, original din Marsilia, care de mic visa sa se faca scafandru si chiar a fost pentru o perioada pe vasul lui Jean Jacques Cousteau.  Dupa ceva ani visa sa fie motociclist in Jandarmeria nationala. Dupa ce si acest vis s-a naruit s-a gandit sa faca cariera in contabilitate ca si tatal sau care era contabil. Evident ca s-a plictisit si de aceasta si a decis sa faca altceva dar inca nu stia ce. 

Insa pozitia geografica a orasului cred ca l-a influentat pe tanarul Michel sa decida si nu in ultimul rand mama sa.  Ce stim despre Marsilia, ca au o echipa de fotbal arhicunoscuta: Olympic Marseille, ca este unul din cele mai insorite orase franceze si ca orasul are o cultura gastronomica international, unde gasesti diferite influente: africane, grecesti, italienesti, libaneze, spaniole, musulmane o intrepatrundere de cultura si civilizatie gastronomica. El a devenit pasionat de gătit încă de la copilărie, de fiecare data se minuna de preparatele pe care le pregatea mama sa  care era de origine din Africa de nord, Algeria si stia sa combine minunat ingredientele proaspete. Iar el  copil a crescut cu aceste minunate arome orientale, asa ca gata, se decisese. Vroia sa se faca bucatar. Michel Portos a hotărât în cele din urmă să se dedice pe deplin gătitului. După ce a obținut examenul final de liceu, a început un curs de formare la liceul hotelier din Marsilia și a absolvit cu 1983 o diplomă de calificare (Certificat d'Aptitude Professionnelle).
De la chef Michel am aflat ca tatal sau nu a imbratisat aceasta alegere a lui  si nu a vorbit cu el zece ani, ceea ce l-a ambitionat foarte tare pe tanarul chef si a vrut sa dovedeasca ca stia clar ce vrea sa faca si a dovedit. Prin multa, multa munca, prin pasiune si dedicatie.  Cum spunea si el este o munca grea dar daca o faci cu placere si dedicatie este minunat. Cand a intrat prima data in lumea stelelor Michelin, in restaurant cu asemenea pretentii, a invatat sa asocieze corect textura, gustul si culorile  pe o farfurie. Deoarece aceasta este arta in farfurie, la fel ca un pictor care combina  culorile pe panza.  Si inca un sfat pe care la primit Chef Michel  cand era la inceputurile carierei sale a fost sa “transmiti si sa impartasesti cu ceilalti ceea ce stii, sa nu fii egoist, sa pastrezi doar pentru tine”. Michel Portos și-a început cariera cu stagii în restaurante din regiunea Bordeaux, mai întâi la Chapon Fin și apoi în 1986 la Rouzic cu Michel Gautier, bucătarul Michelin, cu starul Michelin. În 1989, a continuat cursul de formare în Toulouse la restaurantul Les Jardins de l'Opéra. Dupa care a urmat restaurantul Troisgros, unde a fost instruit să devină sous-chef timp de cinci ani. În 1998, a fondat primul sau restaurant Coté Théâtre din Perpignan, care a obținut o stea în Ghidul Michelin în 2001.  A devenit în 2002 bucătarul hotelului-restaurant Le Saint-James din Bouliac, unde a permis înființării să obțină cea de-a doua stea Michelin în 2009. Michel Portos a fost numit "Cuisinier de l'année" în 2012 de către Gault Millau.  În același an, a părăsit regiunea Bordeaux și Le Saint-James pentru a se stabili la Marsilia, unde și-a înființat al doilea restaurant Le Malthazar. A înființat în 2014 un al doilea restaurant din Marsilia numit Le Poulpe, situat la portul vechi. În prezent propune un meniu proaspăt și creativ la restaurantele sale Malthazar și Le Poulpe din Marsilia. Dar ce nu se stie despre chef Michel si care m-a impresionat foarte mult este pasiunea omului Michel Portos care ajuta neconditionat si care impartaseste si transmite ce a invatat, adica  ajuta tinerii cu probleme care sunt institutionalizati si carora le impartaseste din experienta sa de bucatar.  Nici el nu credea ca acestia vor impartasi aceasta idee dar s-a inselat. Afland de la mama unuia din tineri instutionalizati ca de abia asteapta sa vina orele de pregatire cu minuntul chef, ca ii sorb fiecare cuvant, ca asculta foarte atent si gasesc aceasta meserie interesanta.  De asemeni dansul angajeaza in fiecare an in restaurantele sale un fost detinut care arata dedicatie in aceasta meserie oferindu-i o sansa catre o viata mai buna. Minunat gest si minunat om. La final chef  Michel Portos ne-a pregatit un preparat care se regaseste in meniul restaurantului sau: Carpaccio de pepene rosu, servit cu sorbet de rosii, pesto si capere. O minunatie de preparat.
 
Am petrecut o dupa amiaza minunata printre oameni deosebiti, cunoscand o personalitate a lumii gastronomice, multumesc Horeca School pentru aceasta oportunitate.

Comentarii (2)

15.09.2019, 09:52

Sunt sigura ca ar fi intersanta o emisiune cu chef MIchel Portos !!!

30.09.2019, 18:06

Da, numai ca ar trebui sa intereseze si posturile TV. Ei fac audienta pe seama prostiei nu a inteligentei din pacate. Emisiunile de gastronomie din Romania au ajuns de tot ransul prin prezenta la diferite pipite care nu stiu nici sa tina corect cutitul in mana.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs