Ceaunul(tuci)=cum sa il intretinem ca sa ne putem bucura cat mai mult timp de el

Postat de ela in Ustensile de bucatarie pe 18 Sep 2010, 18:35

Cine ar fi crezut,ca acum,in secolul acesta modern ne vom intoarce din nou in timp si sa folosim din iara vasele in care au gatit strabunii nostri,ca vom invata sa gatim din nou sanatos....in vase sanatoase...Ne-am intors la vasele de tuci,la cele de lut....Mancarea gatita in ele au un gust desavarsit....Gatind in ceaun,vom termina mancarea de facut inainte sa ne dam seama si va fi foarte gustoasa.

Cateva sfaturi pentru INTRETINEREA  vasului pentru a ne bucura cat mai mult timp de el:

Inainte de prima utilizare,spalati vasul in apa fierbinte cu detergent de vase.Clatiti bine vasul si uscati-l imediat cu o laveta sau cu un prosop.

Dupa fiecare utilizare,spalati-l cu un burete de vase sau cu o carpa moale pentru a indeparta grasimea si resturile alimentare.Nu folositi spalatoare din metal sau inox pentru a evita zgarieturile.Clatiti bine si uscati imediat vasul pentru a indeparta bine fiecare pata.Nu spalati vasul in masina de spalat vase,temperatura ridicata si detergentii pot decolora vasul.In timp,pot aparea mici zgarieturi pe suprafata vasului,ele pot fi indepartate prin frecarea cu o carpa umeda.Sau pot aparea dungi si pete albe,acestea se indeparteaza cu un burete sau o perie care au fost inmuiate in prealabil in suc de lamaie sau in otet alb.Apoi spalati,clatiti si uscati vasul imediat.

PREGATIREA VASULUI PENTRU GATIT

1.Spalati si curatati vasul cu o pudra degresanta pentru a elimina suprafata lacuita.

2.Clatiti si uscati foarte bine vasul,apoi acoperiti-l in interior cu un strat de ulei sau de grasime.

3.Lasati-l la foc mic in jur de 2-3 ore,acoperindu-l din 25 in 25 minute cu un strat de grasime.

4.Folositi o laveta sau un prosop din hartie pentru a elimina grasimea,apoi spalati bine vasul in apa fierbinte cu detergent,clatiti si uscati-l imediat.

5.La fiecare utilizare,frecati interiorul  cu grasime sau ulei.

SPALAREA VASULUI

Se spala in apa fierbinte cu detergent,apoi se clateste.

Daca mancarea se lipeste sau se arde,scufundati vasul in apa fierbinte cu detergent de vase.In cazul in care alimentele arse raman pe suprafata vasului,puneti vasul pe foc cu apa si detergent.

Asigurati-va ca vasul este complet uscat inainte de a-l depozita pentru a evita formarea ruginei.Daca vasul este depozitat mult timp fara a fi folosit foarte des,acoperiti vasul cu un strat subtire de parafina(daca aveti) pentru a forma un strat de protectie impotriva ruginei.

METODE PENTRU INDEPARTAREA RUGINEI DE PE VASUL DE FONTA

1.Frecati vasul cu un spalator din plastic.

2.Taiati un cartof in doua,pulverizati in interior putin detergent de vase,apoi frecati cu partea taiata a cartofului.

TRUCURI

Folositi sarea de bucatarie pentru a curata vasul.

Daca gatiti cu grasimi sau cu ulei,in timp vasul va dezvolta o suprafata care nu va lipi.

Evitati sa curati cu substante chimice puternice care ar putea fi absorbite de vas.

Pentru a scoate rugina,scufundati vasul intr-o solutie 50%apa,50%otet.

Pentru suprafete arse,solicitate foarte mult sau cu rugina de pe vas,puteti incalzi vasul in cuptor pana devine foarte fierbinte,apoi frecati-l cat timp este fierbinte,cu grija,sa nu va ardeti.

CU CAT FOLOSITI MAI MULT VASUL,CU ATAT EL DEVINE MAI BUN.

Sper sa va fie de folos aceste sfaturi.

Comentarii (168)

31.10.2010, 14:59

buna, la noi sunt aproape zilnic cu ele de vanzare la piata(piata crangasi), toate marimile, pornesc de la 10 pana 150 ron in functie de dimensiuni si sunt foarte bune, doar ca trebuie,, arse" inainte de prima folosire.....

10.11.2010, 18:38

astfel de ceaune se gasesc foarte mult in piata obor, eu de acolo mi le-am achizitionat, sunt tiganii acolo tot timpul cu ceaune

LUK

LUK
03.03.2011, 14:54

am facut sarmale si popcorn in asa ceva..delicioase

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia