Cea mai pufoasa zi din an sau dezmatul gogosilor

Postat de Adinuta in Bucataras in oras pe 17 Feb 2012, 19:56

Articol pe placul a 21 bucatarasi
comenteaza

Dragii mei, acum ca mi-am mai revenit din puseul de energie pe care l-am avut de la tona de zahar mancata, va pot povesti ce s-a intamplat mai exact in cea mai dulce si pufoasa zi din an, care nu, nu este Ziua Indragostitilor.

Ieri, printr-un omat care creste simtitor pe zi ce trece si pe o vreme cu temperaturi cam neprielnice plimbarii am pornit cu un mare avant in cautare de gogosi. Nu doar pentru ca imi plac gogosile la nebunie (cine ma cunoaste stie ca gusturile mele in materie de dulciuri sunt destul de limitate, adica ma dau in vant dupa gogosi, inghetata, clatite si cam orice contine mere, insa foarte rar tanjesc dupa vreun desert sofisticat), ci pentru ca a fost dezlegare la molfait gogosi in numar nelimitat, la daruit gogosi colegilor, sefilor, sotiei, amantei, nepoatei si cui ti-e drag, e ziua in care poti sa te impaci cu dusmanii oferindu-le gugulufi moi si plini de gem sau alte creme, sa stranuti zahar praf sau sa iti lingi degetele pline de glazura.

Da, ieri a fost ceea ce polonezii numesc Joia Grasa si pe cuvant ca este sarbatoarea mea cea mai preferata a tarii mele de adoptie! Este ziua in care poti sta la rand la gogosi ca dementul o ora in frig ce te zgaltaie pana la oase si toata lumea iti zambeste complice, intelegandu-ti sacrificiul, pentru ca se stie bine, in Joia Grasa toti se intrec in a vinde cele mai bune si pufoase gogosi. Bine, uneori iti iei teapa, mai ales daca te lacomesti sa cumperi 16 la 7 lei si descoperi acasa ca nu-s chiar proaspete si te intrebi cine te-a pus sa crezi in reclama de la Carrefour.

Eu, fiind mai precauta, nu am riscat si am cumparat 6 gogosi cu 11 lei, dar buneeee! Si mari! O gogoasa cat un greipfruit, cu aluat greu si gem bun. Si da, le-am mancat pe toate, hihi! asa uriase cum au fost, plus inca vreo 3 primite, bucurandu-ma de faptul ca in asa o zi speciala, pot molfai linistita gogosi dimineata, la pranz si seara, fara sa se lege nimeni de mine. Si bineinteles avand la indemana scuza ca asa se face.

Dar ce inseamna Joia Grasa? Ei, dupa cum bine stiti, se apropie Pastele si nemilosul post, iar ieri a fost ultima zi de dulce desfrau culinar. Paczki in poloneza inseamna si mugur de floare si intr-un fel se explica de ce gogosile sunt alese nu doar pentru a marca inceputul perioadei de curatire sufleteasca si trupeasca, dar si a primaverii.

Eu nu pot spune ca sunt complet pregatita de post, pentru ca azi am inceput ziua cu ... gogosi, ramase de ieri, pentru ca pana seara s-a umplut casa de pufosenii si merg asa bine la cafea, dar si la pranz ... dar cand nu-s bune? :D

Nota: in fiecare an, in jur de un milion de gogosi sunt mancate in Polonia in Joia Grasa, fiecare polonez mancand in medie doua gogosi si jumatate ... sa nu mai punem strainii care scapa la cate 6, 9 ... 179 :))

Comentarii (17)

20.02.2012, 14:03

Draga mea, bine-ai venit si te rog sa nu te abtii deloc de la comentarii, eu ma bucur de fiecare parere in parte si asa e: gogosi+cafea = <3

Ina

Ina
24.02.2012, 20:56

gogosi+cafea+povestea Adinutei=

25.02.2012, 14:10

M/ati convins, merg sa fac si eu cateva gogosi! Desi de cate ori am facut, nu prea mi/au iesit. Important este ca sunt dulci si aromate, partea cu pufoase e cam relativa

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]