Carte de rețete din Ardeal tradusă în premieră după 324 de ani

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 4 Apr 2019, 19:50

Articol pe placul a 20 bucatarasi
comenteaza

Editura GastroArt anunță apariția unei traduceri eveniment, o carte de bucate tipărită prima data la Cluj în 1695. 

 

Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” este o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează și notele explicative și studiul introductiv.

Cartea de față marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menționate și subliniate: cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc.

Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare”.

“Desigur, varza a la Cluj şi sarmalele sunt primele reţete care apar în carte. Trebuie să specificăm faptul că nu se adăuga orez în aceste prime reţete. Sarmalele se preparau din carne de vită tăiată în bucăţi, la care se adăugau bucăţi de slănină. În această carte încă nu apar sortimente precum sarmale în foi de viţă, apare doar varza. Varza era leguma cea mai consumată, chiar există mărturii care comentează că varza ar putea să fie blazonul Transilvaniei! Să ne gândim că în acea perioadă încă nu era cultivat şi consumat cartoful.

Încă un ingredient principal: se adăuga ghimbir. În perioada bucătăriei renascentiste, cele trei ingrediente de bază au fost piperul, ghimbirul şi şofranul, acestea apăreau mai în toate reţetele de sosuri”, József Lukács pentru radiocluj.ro 

 “Suntem mândri că am reușit, după aproape doi ani, să tipărim această carte care dovedește, încă o dată, că avem o istorie gastronomică solidă, dar ignorată. Editura GastroArt pregătește în acest an alte câteva apariții, zicem noi remarcabile. Pe https://gastroart.ro puteți răsfoi câteva pagini și precomanda volumele noastre”, Cosmin Dragomir, initiator gastroart.ro 

 Cartea o să fie prelansată la ediția a III-a a Congresului Național de Gastronomie și Vin https://congresuldegastronomie.ro/  (16 aprilie, Aula ASE, organizat de gastroart.ro, vinul.ro și rare food services) 

 Volumul a apărut cu sprijinul Carmangeria Moldovan, Selgros România, City Grill, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Dacris.ro, Microgreens România, Horeca School și 2Chefs.

 

Simultan, editura GastroArt lansează și o carte despre pâine, un volum ce inaugurează colecția de cărți de specialitate din domeniul gastronomiei. 

 

Pâinea, aliment și simbol. Experiența sacrului”, a cercetătoarei Varvara Buzilă este primul volum din colecția dedicată studiilor de specialitate despre gastronomie. 

Volumul reprezintă un studiu entografic aprofundat despre pâine și aluaturi ritualice prezente în obiceiul de consum al românilor. Editarea acestuia face parte din proiectul #hartapainii prin care încercăm să cartografiem rețetele tradiționale de la noi și să construim o istorie a pâinii, cerealelor, morăritului și panificație în România

 

Comentarii (10)

05.04.2019, 07:55

05.04.2019, 09:12

Foarte interesant!

15.05.2019, 07:37

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]