Desi nu este printre alimentele traditionale romanesti, carnea de curcan castiga tot mai mult teren pentru ca e gustoasa, satioasa si dietetica, dar si datorita contributiei importante la sanatatea organismului nostru. Va prezentam beneficiile sale si o reteta de pizza cu curcan.
Carnea de curcan contine multe elemente nutritive
Curcanul este o buna sursa de proteine veritabile si de calitate, seleniu, vitamina B6 si aminoacizi. Aceasta contine si zinc alaturi de vitamina B12. Carnea alba de curcan, fara piele, reprezinta baza unor preparate culinare delicioase ce contin proteine bune, avand, totodata putine calorii.
Carnea de curcan reduce colesterolul
Carnea slaba de curcan, fara piele, gatita la cuptor, contine cea mai mica cantitate de grasimi saturate sau colesterol „rau” dintre toate tipurile de carne, inclusiv carnea de pui, porc sau vita.
Previne cancerul
Aminoacizii continuti de carnea de curcan sunt necesari pentru dezvoltarea celulelor T, niste celule ale sistemului imunitar care elimina celulele canceroase. Celulele T activate in absenta acestor aminoacizi sunt susceptibile a nu supravietui destul in organism.
Carnea de curcan este generatoare de buna dispozitie
Serotonina este responsabila de cresterea starii noastre de buna dispozitie, iar consumul carnii de curcan, care contine aminoacizii responsabili de crearea unor asemenea neurotransmitatori, ne creste sansele de a fi bine dispusi.
Carnea de curcan stimuleaza din plin sistemul imunitar
Dovezile stiintifice demonstreaza faptul ca aminoacidul triptofan joaca un rol extrem de important in stimularea sistemului imunitar. Simptomele unor boli autoimune au fost drastic diminuate drept urmare a tratamentului cu acesta.
Carnea de curcan creste cantitatea de testosteron
Proteinele speciale continute continute de aceasta ajuta la mentinerea nivelului optim de testosteron la barbati. Hormonii folositi in carnea de pasare crescuta la nivel industrial ar putea creste productia de estrogen si diminua nivelul de testosteron. Dietele sarace in proteine la barbatii trecuti de prima tinerete pot avea ca efect scaderea secretiei de testosteron, contribuind si la scaderea densitatii osoase.
Carnea de curcan combate insomniile
Este demonstrat faptul ca tratamentele insomniei cronice se bazeaza si pe aminoacidul ce se gaseste in carnea de curcan.
In continuare va prezentam o retetea delicioasa de pizza cu curcan si legume, numai buna pentru cei care sunt pasionati de pizza, dar vor, de asemenea, sa manance si sanatos.
In prezent, pizza a devenit o mancare extrem de populara. Modalitatile „la pachet” si „livrare de pizza la domiciliu” reprezinta aproximativ 50% din totalul vanzarilor restaurantelor care au si optiunea de a lua masa in interiorul localului, iar aceste cifre sunt intr-o continua crestere. Potrivit studiilor, 9 din 10 restaurante au si optiunea „la pachet”.
Exista si unele localuri care nu ofera si posibilitatea servirii mesei in interior, bazandu-se doar pe comenzile la pachet sau acasa. Pizzeriile sunt cele care domina aceasta piata a mancarii livrate, caci din ce in ce mai multe pizzerii isi dezvolta sectiunile de livrare la domiciliu atat telefonic, cat si online.
Pentru cei care prefera sa isi gateasca o pizza delicioasa acasa, iata ingredientele necesare:
- 230g faina de grau
- 1 ceasca de cereale Fitness, sfaramate
- 12 g drojdie
- ½ ceasca de apa calda
- 1 lingurita de ulei de masline
- 1 lingurita de sare cu aroma de usturoi
- zahar
Umplutura
- ¾ de ceasca de piure rosii condimentat
- 1 lingurita de oregano macinat
- 1/8 lingurita de piper negru macinat
- 1/3 ceapa medie, feliata
- 50 g piept de curcan, taiat cubulete
- 1 ceasca de ciuperci feliate, de la conserva
- ½ ceasca de ardei gras feliat, de la conserva
- ½ ceasca de masline negre feliate
- 100 g branza mozzarella dietetica, taiata in felii subtiri
- 1 lingura de parmesan ras
Metoda de preparare
Faina se pune pe o suprafata plana, se face o gaura in mijloc si se adauga drojdia (dizolvata in apa). Se amesteca incet, adaugand sare si ulei de masline pana cand compozitia incepe sa devina aluat lucios si umed.
Aluatul se pune intr-un vas acoperit cu folie de plastic si se lasa intr-un loc cald timp de 30 de minute pentru a creste.
Cuptorul se incalzeste la 200 grade C. Aluatul se pune din nou pe masa pe care s-a pus in prealabil putina faina, adaugandu-se pesmet si oregano. Aluatul se intinde pana se obtine un cerc cu diametrul de 30 cm si piureul de rosii se pune deasupra.
Se adauga carnea de curcan, legumele si, la sfarsit, branza. Se lasa la cuptor la 200°C timp de 15 minute.