Singura modalitate de a va da seama de virsta mielului taiat este sa comparati greutatea picioarelor. Picioarele mai grele de 4 kg clar provin de la animale mai batrine decit cele de 2,4 kg. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa evitati bucatile care provin de la animalele mai batrine, doar ca atunci este obligatoriu gatitul incet, la temperatura scazuta!
Mielul are 5 zone primare:
1. Ceafa: De la git pina la coasta a 4-a. In aceasta zona se afla carnea cea mai gustoasa pentru friptura, carnea fara os pentru stufat, carnea entru tocatura si cotletele. Metoda de gatire la foc mic merge cel mai bine.
2. Coaste: Zona coastelor se afla exacvt sub ceafa, in partea din spate a animalului. Se intinde intre coasta a 5-a si a 12-a. Carnea din aceasta zona are un gust slab si o textura frageda si este ideala pentru a fi marinata.
3. Spatele: Portiunea de pe ambele parti ale coloanei vertebrale, de la ultima coasta pina la picior. Muschiul din aceasta zona este sub forma de T si e foarte fraged si cu gust aproape dulce.
4. Picioarele: De la coapse pina la copite. Carnea este excelenta pentru kebab.
5. Pulpa din fata si pieptul: Pulpa din fata este cea mai slaba portiune a mielului si trebuie sa fie preparate prin metoda de gatire la foc mic. Pieptul contine adesea oase si se pregateste rulat si umplut, la o caldura care asigura umezirea carnii cu propriile sucuri
Timpi aproximativi de gatire:
2,5 cm grosime - in singe: 6-8 minute. Copt mediu: 10-12 minute
3,8 cm grosime- in singe: 10-12 minute. Copt mediu: 14-18 minute
5 cm grosime - in singe: 14-20 minute. Copt mediu: 20-25 minute
Pentru a pregati o friptura, prajiti la temperatura ridicata, apoi micsorati si gatiti prin metoda la foc mic.
Nivelul de coacere / Temperatura:
In singe 54 - 57 C
Partial in singe 57 - 60 C
Copt partial 60 - 63 C
Copt mediu 65 - 68 C
Bine copt 68 - 71 C
Amintiti-va ca aceasta carne nu are prea multa grasime. Dupa ce o luati de pe foc infasurati-o intr-o folie de aluminiu timp de 10 minute!