Calatorie gastronomica in Louisiana via Maramures

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 24 Mar 2015, 15:41

Articol pe placul a 36 bucatarasi
comenteaza
Calatorie gastronomica in Louisiana via Maramures

Prietenul nostru Nicolai Tand ne-a invitat la un eveniment picant gazduit in restaurantul sau plin de farmec “La Cantine de Nicolai”, familiar celor carora le place sa se piarda printre stradutele istorice dintre Piata Romana si Piata Victoriei.

Va intrebati ce fel de picanterii si-ar putea gasi locul in imparatia gastronomica a lui Nicolai Tand? Pai e simplu: ganditi-va la primul brand care va vine in minte cand spuneti “sos iute”.

Da, ati ghicit, Tabasco, sosul inventat in 1868 in SUA si raspandit acum in toata lumea, din Japonia pana in Brazilia. Am aflat ca sosul asta se produce dintr-un anumit soi de ardei iuti, Capsicum frutescens var. tabasco(!), dotati cu iuteala iutelilor si invechiti 3 ani in butoaie de stejar alb, sare si otet. Hmm, acum se explica aroma…

Ce forme poate lua Tabasco in preparatele de pretutindeni ne-a dovedit-o cel mai bine chef Nicolai, ghidul nostru in aceasta calatorie gastronomica mai putin obisnuita.

Mai intai ne-a “cinstit” cu un “traditional” bloody mary, urmat si de un aperitiv si mai “traditional” - Cocktail cu creveti (guacamole cu avocado, ardei gras, Tabasco, creveti si maioneza). O combinatie de retinut pentru atunci cand vrei sa iti impresionezi musafirii ;).

Dar cand am inceput sa ne simtim mai internationali, chef Nicolai a schimbat surprinzator macazul si unde credeti ca ne-a aratat ca poate ateriza cu succes sosul cu origini americane? Asta n-o sa mai ghiciti, asa ca va spun eu: pe masa au navalit farfuriile cu cele mai romanesti preparate, gatite ca in Maramuresul lui chef Nicolai – fasole batuta cu carnati si ceapa calita si… Tabasco, coaste in sos caramelizat, gatite la cuptor la temperatura scazuta, tot cu… Tabasco, tartar de vita cu cartofi copti, salata, toate garnisite cu sosul calator, de ziceai ca gospodinele din Baia Mare au gatit dintotdeauna cu Tabasco, a carui reteta ar fi mostenit-o de fapt din mosi stramosi.

Un lucru e clar, provocarea originala pe care a acceptat-o chef Nicolai ne-a destupat si narile, dar si mintea. De la un sos care te-ar duce mai degraba cu gandul la micul dejun, am descoperit pe parcursul calatoriei din Louisiana in Maramures ca il poti folosi la orice tip de mancare careia vrei sa ii dai un gust usor picant si aromat - de la aperitive la supe, de la salate la feluri principale de mancare. 

Chef Nicolai, iti multumim pentru initiere si iti uram sa iti tina Dumnezeu obiceiul cel bun de a gati mancaruri de te lingi pe degete, aducator de oameni buni, frumosi si veseli in jur!

Comentarii (9)

26.03.2015, 10:11

Tare fain!

28.03.2015, 02:33

Super Acum inteleg de ce Oana insista cu sala )

08.04.2015, 10:38

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia