In fiecare an, fac cate o portie de zacusca cu ciuperci, pe langa cea simpla cu vinete. Iarna merge tare bine si se mananca cu mare pofta.
Se spala gogosarii, se curata de cotor si seminte, apoi se dau prin masina de tocat.
Se pun intr-o oala de inox la foc mic si se lasa sa fiarba usor timp de o ora. Se adauga putina sare. Dupa 30 de minute, se adauga 300 ml ulei si se lasa sa fiarba in continuare.
Intre timp, se curata ciupercile, se taie in 2 sau in 4 in functie de cat de mari sunt si se pun la fiert in apa, timp de o ora. Dupa ce au fiert, se lasa la racit, apoi se dau prin masina de tocat. Ceapa se curata si se toaca marunt. Dupa ce a fost curatata, se cantareste 1 kg. Se pune la calit in restul de ulei si se lasa pana devine sticloasa.
Morcovii se curata si se pun la fiert, apoi se dau prin masina de tocat.
Vinetele se prajesc si se curata de coaja, apoi se lasa sa se scurga. Se toaca marunt. Eventual se pot pregati inainte cu o zi. Dupa ce au fost tocate, se cantaresc 1.2 kg. Se adauga ceapa peste gogosari si se lasa impreuna timp de 30 de minute sa fiarba. Apoi se pun vinetele, ciupercile si morcovii. Se lasa sa fiarba impreuna inca o ora buna, pana capata consistenta dorita. Se adauga si sare dupa gust in timpul fierberii.
Spre final se adauga boabele de piper si foile de dafin.
Cand este gata, se toarna in borcanele sterilizate, se capacesc si se pun in paturi la racit.
Pofta buna!
1
In timpul calirii cepei, se adauga putina sare pentru a se inmuia.
2
Se poate adauga o cantitate mai mica de vinete daca doriti o zacusca mai fluida.