Chiar daca preferata mea este dulceata de cirese amare, cum nu gasesc asa ceva aici (In jud. Constanta), am pregatit dulceata de visine, care se afla pe locul II ;) Este o dulceata clasica care se face foarte simplu, dar iti trebuie putina rabdare si timp, ca sa scoti poti sa scoti samburii. DUpa ce samburii sunt scosi, totul e ...floare la ureche ;)
Visinele se spala si se tin putin in apa rece, ca sa iasa eventualii "miscatori". Se curata de codite, frunze si se incepe scoaterea samburilor cu ajutorul unui aparat special sau cu capatul unui ac de siguranta, astfel incat visina sa ramana cat mai intreaga.
Se adauga zaharul peste visinele curatate si se amesteca usor cu o lingura. Se lasa totul la rece timp de minim 6 ore astfel incat acesta sa se topeasca si sa se formeze un sirop.
Se pune vasul pe foc mic. In momentul in care incepe sa fiarba, se va forma o spuma (din cauza zaharului). Aceasta se va inlatura cu o spumiera sau cu o lingura de lemn, asa cum am facut eu.
Lasam sa fiarba aproximativ o ora si jumatate (daca preparati cantitatea mentionata de mine), timp in care indepartati spuma si amestecati usor cu lingura de lemn.
Dulceata de visine este gata in momentul in care zeama a scazut si daca picurati pe o farfurie putina zeama din dulceata, aceasta va curge greu si nu va fi la fel de fluida ca la inceput.
In timpul cat fierbe dulceata de visine pregatiti 3 borcane de 800 gr. si un borcan de 400 gr. Acestea trebuie sa fie curate si uscate.
Dupa ce opriti focul, puneti borcanele pe un grilaj metalic si cu ajutorul unui polonic mic, umpleti cu dulceata fierbinte si infiletati.
Cand ati umplut toate borcanele cu dulceata de visine , acoperiti totul cu o patura groasa si lasati sa se raceasca treptat pana a doua zi. Cand s-au racit complet le depozitati intr-un loc intunecat si racoros.