Vinetele se curăță de coajă, se taie cuburi și se presară 2 linguri sare. Se amestecă și se lasă minim jumătate de oră, după care se scurg bine.
Chiar se presează pentru a ieși toată amăreala. Se prăjesc pe rând în ulei - nu prea tare- nu trebuie rumenite.
Ardeiul capia se spală, se înlătură cotorul și semințele și se taie fideluță.
Amestecăm într-o oală apa cu oțetul, sare, zahărul, piperul boabe și frunzele de dafin.
Se pune pe foc, iar când începe să clocotească, adăugăm ardeii și lăsăm să dea câteva clocote.
Pregătim aproximativ 8 borcane de 800 g sau 16 borcane de 400 g.
Vom pune în borcan, un rând de vinete prăjite, un rând de ardei capia, 2-3 feliuțe de usturoi și 2-3 feliuțe de ardei iute și repetăm până umplem borcanul, lăsând gol de aproximativ 2 degete.
Se lasă acest gol pentru că vom completa cu suc de roșii.
Se pun capace și se sterilizează, fie în cuptor, fie în bain-marie. Se păstrează la cald până la răcirea completă, după care se dau la cămară.
Se poate servi după minim 2 săptămâni.
Se servește ca atare în zilele de post sau ca si garnitură, la friptura preferată.