Daca doriti sa aveti o varza super buna la Craciun pentru sarmalute, va recomand reteta tatalui meu pentru varza murata si rezultatul e garantat.
Se scobeste varza la cotor cu un cutit bine ascutit si se rup primele frunze.
Se pune apa intr-un vas, aproximativ 2-3 litri in care se pun cele 30 linguri de sare pentru a se topi bine.
Se asaza pe fundul bidonului cimbru, marar si hrean, dupa care se pun capatanile de varza (ce-i drept mai mici, bidonul meu e de 30 l si cam mic la gura), se asaza varza in butoi dupa care se pune apa cu sarea topita si se completeaza cu diferenta de apa rece de la robinet.
Se pune si sfecla rosie, aici e secretul sfeclei rosii, da culoare roz la zeama de la varza murata (moare ) cum se zice in Ardeal, iar in decembrie veti avea moare si varza murata.
Moarea (zeama de varza) va avea o culoare super, numai cand o vezi si nu te poti stapani sa nu o bei.
Eu cam dupa 1 luna mai pun 1 bucata de sfecla rosie pentru a-si mentine culoare mai pronuntata.
Este reteta pusa de tatal meu de ani de zile si mereu iese o varza murata de nota 10.
PS: La iarna cu o fasolica batuta si cu carnati, varza murata merge perfect!
1
Varza murata se pitroceste timp de 3- 4 zile, pana se topeste sarea.
2
Cantitatile sunt pentru un butoi de 30 l