Varză à la Cluj

de Rita Ilies in Porc, 20 Dec 2013 | 4259 vizualizari

 

”Varza à la Cluj” pare să fie cea mai veche rețetă tipărită într-o carte de bucate a secolului al XVIII-lea. Ungurul Cserna András, istoric pasionat de gastronomie, a scris povestea bucătăriei ardelenești, în care a inclus și această extraordinară rețetă.
A căutat în manuscrise vechi, în scrisori și chiar în cărți poștale din secolele trecute, istoria ”Verzei à la Cluj”. Cea mai veche mențiune despre acest preparat apare în cartea maghiară ”Cărticica meșteșugului bucătăriei” scrisă de Kis Miklós, și care datează din anul 1695. În acea carte apare și rețeta sarmalelor, ca fiind un preparat pur românesc.
Se pare că etnologii și autorii cărților de bucate de altădată, considerau varza ca fiind cel mai bun aliment pentru un stomac sănătos, însă noi știm că varza este, de fapt, un aliment destul de greu digerabil. :)

Acestea fiind spuse, să trecem la treabă:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • o varză murată mare
  • o cană cu moare de varză
  • 250 g orez cu bob rotund
  • 400 g carne de porc tăiată cubulețe ( de obicei se gătește cu carne tocată, însă nouă ne place să simțim carnea ) :)
  • un fir de cârnaț de casă
  • 3 cepe mari
  • 250 ml smântână de casă
  • 50 ml lapte
  • boia, sare și piper după gust
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varză à la Cluj:

   Varza se taie julien și se călește timp de vreo oră, la foc mic.

   Ceapa se taie cuburi și se călește împreună cu carnea. Se adaugă moarea de varză și condimentele, apoi se lasă să fiarbă ( se mai completează cu apă dacă este nevoie ).

   Orezul se fierbe în apa cu sare.
   Într-o tavă ( eu folosesc de obicei o cratiță de fontă pentru că dă un gust aparte mâncării și totodată, aceasta se gătește mult mai repede ), așezăm ingredientele în straturi. Începem cu stratul de varză, apoi cel de orez, ultimul strat fiind cel de tocăniță și felii de cârnați.

   Continuăm să așezăm straturi, ultimul fiind cel de varză. La final, amestecăm smântâna cu laptele și o răsturnăm peste ultimul strat. Se dă la cuptor până când smântâna începe să se rumenească.

   Se servește bineînțeles cu pită proaspătă de casă. :)

   Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Varză à la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

HAND HELD SEALER

- 29 %
69.99 lei
49.99 lei

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (21)

simona72 1

21.12.2013, 13:56

mihaelar63 1

04.01.2014, 14:52

Buna ,varza asta ,, a noastra '' )

Rita Ilies 1

04.01.2014, 15:48

Bună, bună.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de morcovi cu iaurt - Gust și prospețime într-o rețetă super rapidă

pe 28.06 la 11:32

Cremă picantă de brânză - Aperitivul rapid și gustos

pe 28.06 la 10:58

Spaghete cu roșii și zucchini - Savuroase și rapide

pe 27.06 la 09:51

Prăjitură pufoasă cu iaurt și fructe - Rețeta simplă și delicioasă

pe 26.06 la 10:37

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Muschiulet impletit