Mai mama, dar voi chiar nu mai aveti de gand sa veniti sa va luati varza murata!!....astea au fost cuvintele mamei la telefon: )) Ce sa fac...m-am dus, ca de, sunt copil (inca) cuminte si ascultator :)) Asa ca vrand nevrand, i-am tras o mama de varza murata calita, cu carnati de casa si carne de la porcul taiat de sarbatori, facuta la cuptor la foc moale in vasul de lut...o nebunie...sa nu uitati de ardeiul iute si de palinca:))...ca eu am uitat :P
Varza murata,daca este prea acra si prea sarata pt gustul vostru, se tine 30 minute in apa rece. Se taie in doua fiecare capatana de varza si se taie fidelute subtiri din cutit. Ceapa se toaca marunt si se caleste in putin ulei. Peste ceapa,se adauga orezul spalat in mai multe ape, carnea taiata in cubulete mici din cutit si carnatul taiat feliute. Se condimenteaza cu sare si piper, cimbru uscat si maruntit.
In vasul de lut emailat, pe care il am in dotare, am pus un strat de varza tocata, o crenguta de cimbru, jumatate din cantitatea de carne si carnati, alt strat de varza si o crenguta de cimbru, restul de amestec de carne si carnati, alt strat de varza tocata deasupra. Incheiem cu inca o crenguta de cimbru uscat, 1-2 linguri de untura puse deasupra, 1 ceasca apa calduta si 1 ceasca vin rosu putin incalzit. Punem capac peste oala de lut si dam la cuptorul rece, setand aragazul la 160 grade pt 1 ora, apoi crescand temperatura la 170-175 grade pt inca 1 ora si jumatate. Serviti cu ardei iute. Pofta buna!!!
1
inlaturati crengutele de cimbru in timpul servirii
2
peste fiecare strat de varza tocata am pus cate putin piper proaspat macinat