Varza calita, cu carnat afumat

de vasimur in Mancaruri de legume, 27 Iun 2018 | 4770 vizualizari

 

Varză călită este o mâncare simplă și gustoasă, în diverse variante: varză călită cu sau fără carne, varză călită cu afumătură sau cu cârnat proaspăt sau afumat. Aportul de proteine din varza călită e carnea proaspătă sau afumată. Când golesc butoiul cu varză, de obicei pun 2-3 varze, în pungi de plastic, la congelator! I-a venit rândul așa că m-am decis să fac varză călită cu cârnat! Există o firmă zonală care comercializează produse din carne de porc, de o calitate foarte bună, printre altele și „cârnat la metru”!

 

INGREDIENTE

  • 1 varză murată (sau 1 varză proaspătă de 1,5-2 kg)
  • 1-2 roșii de mărime medie
  • 2 cepe mari (sau 3-4 cepe mici galbene și/sau roșii)
  • sare după gust
  • piper după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • 250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion/pastă de roșii
  • 100-150 ml ulei de floarea soarelui
  • cârnat afumat sau proaspăt (cca 350-400 g)
  • pătrunjel verde, tocat
  • 1-2 foi de dafin (opțional)
  • cimbru uscat sau proaspăt (opțional)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza calita, cu carnat afumat:

Tăiem cârnatul în bucăți potrivite, îl crestăm, după care îl punem la prăjit, în uleiul încins.

Dacă cârnatul este proaspăt, îl înțepăm cu furculița din loc în loc (ca să nu plesnească în timpul gătirii) și mai adăugăm cca 100-150 ml de apă. În scurt timp apa se va evapora iar cârnatul va elibera propria grăsime, în care se va prăji pe ambele părți până e rumen, apoi îl scoatem din cratiță și păstrăm uleiul pentru a căli ceapa și roșia.

Dacă se folosește carne și nu cârnat, vom rumeni rapid cubulețele de carne dinainte condimentate cu sare, piper și boia și se lasă în cratiță, adăugând ceapa și varza peste ea.

Curățăm, spălăm ceapa și o tocăm peștișori (juliene). În grăsimea rămasă de la prăjirea cârnatului se adaugă ceapa și se călește la foc mediu timp de 2-3 minute, amestecând până când se înmoaie. Adăugăm și roșia tăiată cubulețe. După ce s-au călit, eu am transferat într-un vas mai încăpător.

Varza proaspătă, se curăță de frunzele vestede și se taie fideluțe. Se presară cu sare și se lasă ~ 30 min, după care se freacă cu mâna și se stoarce de zeamă.

Eu am folosit varză murată, pe care am pus-o să se dezghețe, într-o strecurătoare. Am tăiat-o fideluțe și am stors-o de zeamă.

Punem varza la călit, în uleiul încins, peste ceapa și roșia călite, în prealabil. Adăugăm apă, cât să le cuprindă. Punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, aproximativ 1 oră, până ce se frăgezește atât carnea, cât și varza! Se gustă și dacă este fiartă, se condimentează după gust, cu sare, piper, boia de ardei dulce și verdeață tocată. Cui îi place, poate să pună și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Tăiați cârnatul în bucăți potrivite, iar dacă folosiți carne și nu cârnat, tăiați-o cubulețe și rumeniți-o în prealabil.

2

Tăiați varza proaspătă fideluțe, presărați cu sare și stoarceți de zeamă.

3

Puneți varză murată să se dezghețe, într-o strecurătoare, apoi tăiați-o fideluțe și storceți-o de zeamă.

4

Dacă vă place, puneți și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!

5

Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi bulion sau pastă de roșii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza calita, cu carnat afumat" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

dantes 1

29.06.2018, 09:08

Buna!

Rocsi 1

29.06.2018, 10:43

Imi place foarte mult varza, iar carnatul ii da un gust mai aparte. Vreau o portie de varza, carnatii ii las celor mai pofticiosi ))

-Licurici- 1

12.07.2018, 13:08

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Varza dulce cu costita afumata, bucurie culinara pentru intreaga familie