Varza a la Cluj este o reteta relativ usoara, dar care are ca si rezultat o mancarea satioasa!
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade.
Varza murata se pune la desarat intr-un castron cu apa calduta. Daca ea este foarte acra, se va pune la desarat cu cateva ore bune inainte de a fi preparata. Se stoarce apoi de apa si se taie felii subtiri.
Se taie ceapa cubulete. Se caleste intr-o cratita adaugandu-se sare si piper (dupa gust) si 2 lingurite de pasta de ardei. Din cand in cand se adauga un pic de apa pentru ca ceapa sa nu se arda. Cand ceapa s-a calit si a devenit sticloasa, se adauga carnea si se prajesc impreuna pana ce carnea isi schimba culoarea.
Separat intr-o alta cratita, se caleste varza cu o lingurita de pasta de ardei (dupa preferinta, in loc ce pasta de ardei se poate pune pasta de tomate sau boia) pana cand varza devine moale.
Se fierbe orezul conform instructiunilor de pe cutie/punga.
Intr-o tava de ceramica, unsa in prealabil cu unt, se aseaza in straturi varza, orezul, carnea si apoi din nou un strat de varza.
Se da la cuptor: initial se pune folie de aluminiu deasupra urmand ca aceasta sa fie luata cu vreo 10 minute inainte ca tava sa fie scoasa din cuptor. In functie de varza, tava se lasa la cuptor aproximativ o ora.
Se serveste dupa preferinte: cu smantana, cu ardei iute proaspat sau murat.
Va doresc Pofta buna!
1
Ca si condimente se mai pot pune cimbru, foi de dafin