Vanillekipferl – fursecuri cu vanilie, in forma de semiluna, dupa o reteta clasica nemteasca. Sunt foarte fragede si aromate si se pregatesc in Germania si Austria in preajma Craciunului.
Un Craciun la Viena fara Vanillekipferl este de neconceput!
Se amesteca repede untul rece cu zaharul pudra, galbenusurile de ou si esenta, apoi se adauga faina amestecata cu migdale si praf de copt. Aluatul obtinut se modeleaza in mai multe role subtiri (cam de un deget) si lungi, care se lasa la frigider, acoperite cu folie alimentara, pentru o ora.
Rolele de aluat, bine racite, se taie cu un cutit in bucati mai mici si se pun in tava tapetata cu hartie de copt, modelandu-le in forma de semilune.
Se incinge cuptorul la 200 de grade si se coc fursecurile timp de 10-15 minute sau pana cand se rumenesc usor la suprafata.
Cat sunt inca fierbinti, se trec prin zahar pudra amestecat cu zahar vanilat.
1
Dupa ce se racesc, se depoziteaza in cutii din metal sau in borcane din sticla si se pot pastra pana la 4 saptamani. Devin din ce in ce mai fragede pe masura ce timpul va trece peste ele.