Cum nu prea am rude la țară, decât foarte îndepărtate (și ca atare, nu le vizitez) nu am mâncat decât o singură dată-n viață turte coapte pe vatră. Și mi s-au părut atât de bune, încât mereu am tânjit după ele. Așa că m-am hotărât să-mi fac singură, dar la ceaun, sau la tigaia grill.
Într-un bol mare se face un aluat din: făină, drojdie, sare, zahăr și apă călduță. Când s-a format deja aluatul, se adaugă treptat uleiul, încorporându-se bine, până ce rezultă un aluat elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, acoperit cu un șervet curat, în bucătărie, la căldură. Dacă nu sunt curenți reci de aer, în jumătate de oră aluatul crește corespunzător.
Se transferă aluatul pe planșetă, se mai frământă puțin cu făină, după care se împarte în patru părți egale. Se fac turtițele cu sucitorul, de 1-1,5 cm grosime și se lasă pe planșetă, să mai crească până ce le vine rândul la prăjit.
Se pune tigaia grill pe foc și se lasă puțin să se înfierbânte, după care se pune prima turtiță, la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se rumenească frumos și să nu rămână crudă. Se prăjește turtița pe ambele fețe, având grijă să nu se ardă, apoi se transferă într-o farfurie și se continuă operațiunea de prăjire a celorlalte turtițe.
1
Folosiți drojdie proaspătă, dacă vreți ca aluatul să crească frumos și repede.
2
Nu folosiți prea multă drojdie, pentru ca turtițele să nu capete un gust rău.
3
Folosiți numai apă caldă.
4
Nu este nevoie să frământați îndelung aluatul, ci doar atât cât să încorporați și uniformizați toate ingredientele, până ce veți avea un aluat elastic, care nu se va prinde de mână, datorită uleiului.
5
Nu ungeți tigaia cu ulei, pentru că se arde, afumă bucătăria, schimbă gustul turtițelor și este nociv.
6
Coaceți turtițele la foc mic ca să se rumenească frumos și ca să se coacă în profunzime. Dacă dați focul mare, aluatul va rămâne crud.
7
Turtițele vor mai crește și în tigaie, la prăjit.