Trandafir din aluat dospit, cu nuca si gem de caise

de Merisor in Prajituri, 13 Oct 2012 | 12923 vizualizari

 

Am facut ieri pizza si facand mai mult aluat, m-am gandit ca din restul sa fac acest trandafir care a iesit foarte aromat si pufos si bun. Am sa trec reteta ca pentru doi trandafiri, pentru ca aluatul meu a fost dublu si voi trece cantitatile exact asa cum le-am pus eu.

 

INGREDIENTE

  • 2 oua
  • 250 mL lapte
  • 4 linguri ulei
  • sare
  • 4 linguri gem de caise
  • 100 gr unt
  • 100 gr nuca maruntita
  • 6 linguri zahar
  • 500 gr faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • Sirop din:
  • 1 lingura zahar,
  • esenta de rom
  • 150 ml apa
Portii: 1
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Trandafir din aluat dospit, cu nuca si gem de caise:

Am pus laptele la incalzit, iar drojdia am pus-o intr-un bol si am frecat-o cu o lingura de zahar pana cand s-a lichefiat. Am pus peste ea laptele caldut si putina faina cat sa rezulte un aluat de consistenta unei smantani. Am acoperit bolul si am lasat la crescut cam 10 minute pana si-a dublat volumul.

Cand drojdia este proaspata si buna, maiaua creste foarte repede. Eu folosesc drojdie proaspata "BUDAFOK", pachetelele acelea galbene de 50 gr fiecare.

Cand maiaua a crescut am adaugat cele doua oua, sarea, si 2 linguri din ulei si am amestecat cu mixerul pana s-au omogenizat bine, apoi am adaugat si restul de faina. Am scos mixerul si am framantat aluatul pe masa, iar cand aluatul a fost suficient de tare, am picurat si restul de ulei si am framantat. Aluatul iese pufos ca si cel de cozonac. Am lasat aluatul la crescut pentru 15 minute.

Intre timp, am pregatit compozitia de uns. Am frecat untul cu restul de zahar(zaharul l-am rasnit), apoi am amestecat cu gemul de caise. Nuca am macinat-o, dar nu prea fin.

Cand aluatul a crescut se imparte in doua, se intinde prima parte pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulare groasa ca de un deget, se unge cu jumatate din compozitie cu unt si gem si se presara cu jumatate din nuca macinata. Se ruleaza foaia, se preseaza pentru a adera bine nuca si se taie cu cutitul pe lung, apoi cele doua fasii rezultate se impletesc, urmarind sa se vada frumos foile cu nuca. Un capat ramane netait. Se unge o forma de tort detasabila cu putin unt sau ulei si se aseaza impletitura in tava, ruland de la mijloc spre exterior. Capatul netaiat se pune la mijloc. Se mai lasa la crescut si in forma de tort. Eu am mai lasat 10 minute, dupa care se da la cuptor pentru 15 minute la 180 grade. Intre timp fierbem siropul, iar cand au expirat cele 15 minute turnam siropul peste aluat si dam din nou la cuptor pentru alte 10 minute

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Trandafir din aluat dospit, cu nuca si gem de caise" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Placinta cu branza