acest tort l-am facut pentru baietelul meu ROBERT care si-a sarbatorit ziua de nastere pe 31 octombrie a facut 7 ani. Pentru a face acest tort m-am inspirat din reteta Nadinei "Tort caramel". Mersi NADINA
Preparare blaturi:
Se fac 2 blaturi. Impartim igredientele pentru 2 blaturi. Se bat albusurile spuma, adaugam zaharul si mai batem putin, dupa care punem galbenusurile amestecate cu 2 linguri de apa. Adaugam si faina amestecata cu praful de copt, iar la final cacaoa. Amestecam cu o lingura de lemn bine, dupa care punem intr-o tava patrata si dam la copt cam 15 minute.
Dupa ce s-au copt se pun la racit si facem crema: caramelizam zaharul. Cand si-a schimbat culoarea punem laptele si lasam pana se topeste bine zaharul. Luam de pe foc si adaugam galbenusurile amestecate cu amidonul punem la foc incet si amestecam incontinuu pana se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat se ia de pe foc si se pune gelatina hidratata in apa si amestecam bine, bine.
Lasam la racit dupa care batem albusurile ramase de la crema cu o lingurita zeama lamaie si fara zahar. Batem si frisca bine si ea fara zahar. Incorporam in crema caramel si albusurile si frisca si amestecam usor.
O dam la frigider si facem siropul: caramelizam zaharul si cand si-a schimbat culoarea punem apa. Lasam putin dupa care dam la racit si punem esenta de rom.
Asamblare: insiropam blatul cu siropul obtinut, punem crema caramel, iar blat, insiropam si iar crema. Ungem pe toata suprafata cu crema si lasam asa.
Batem frica pentru ornat si ornam dupa preferinta.
Eu am facut ca un teren de fotbal. Am topit o ciocolata mai mare cu 2 linguri ulei, am lasat-o putin la racit, dupa care am trasat pe o hartie de copt porti de fotbal, cum mi-am imaginat eu ca ar trebui sa fie, linii si patratele. Le-am bagat la congelator 5 minute dupa care le-am pus pe tort.
Pentru minge: am desenat pe o foaie un hexagon si l-am decupat am pus foaia decupata pe blat si am taiat dupa forma hexagoane. Intr-un bol mai mic punem folie, hexagoanele, primul de cacaoa in mijloc, dupa care un rand de forme albe pe margini, ultimul rand punem unul alb unul negru pana terminam randul. Punem crema in bol, punem putin blat dupa care iar crema si la final decupam o forma rotunda de blat ca un capac pentru deasupra. Dam la frigider putin dupa care intoarcem bolul si luam folia si il punem pe mijlocul tortului.Blaturile pentru minge alb si negru le-am cumparat, aici am cam trisat dar eram foarte ocupata si nu am avut timp.