Acest tort l-am facut anul trecut cu ocazia zilei de nastere a tatalui meu. Pentru ca a avut mare succes, l-am repetat si de ziua mamei, cu alt design, ca pentru mamici :).
Pentru ornat ciocolata alba si extra cacao
Blatul :
Galbenusurile se freaca cu zaharul pudra pana devin o crema spumoasa. Se adaga nuca macinata, pesmetul si faina. Batem albusurile cu un praf de sare si le incorporam cu miscari usoare in compozitia de mai sus. Se toarna compozitita intr-o forma tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mediu 30-40 min in cuptorul preincalzit.
Crema de ciocolata alba si alune : Se pun pe foc, la Bain-Marie ciocolata si 100 ml frisca lichida pana ciocolata se topeste.Dam la o parte de pe foc si adaugam foaia de gelatina pe care am hidratat-o10 minute in apa rece.Restul de frisca lichida ramasa, se bate si se amesteca cu crema de ciocolata si cu alunele macinate.
Siropul : Se pune zaharul intr-un vas metalic la foc mic amestecand continuu pana acesta se topeste. Adaugam apa si lasam sa fiarba pana la dizolvarea caramelului. Trebuie avut grija ca zaharul sa nu se arda, altfel, siropul devine amarui. Cand s-a racit, se adauga cele 4 linguri de expresso. Se taie blatul in doua si se insiropeaza prima foaie cu jumatate din cantitatea de sirop. Montam un inel de tort , turnam si nivelam crema de alune lasand-o 2-3 ore la rece sa se intareasca.
Crema cappuccino : Se pun galbenusurile impreuna cu zaharul pudra la Bain Marie si se amesteca pana devine o crema omogena.Se adauga ciocolata alba amestecand continuu pana ce se incorporeaza in crema de ou. Dam la o parte de pe foc, lasam putin la racit si adaugam gelatina hidratata si cele 4 pliculete de cappuccino dizolvate in 100 ml apa.Se bate branza mascarpone si se adauga cremei de oua racita, apoi frisca batuta. Peste crema de alune se aseaza ce-a de-a doua foaie de tort pe care o insiropam si turnam peste ea crema de cappuccino. Se lasa la racit cateva ore, pana cremele s-au intarit si scoatem inelul de tort. Se orneaza cu triunghiuri de ciocolata sau , dupa gustul fiecaruia.