In sfarsit am ajuns sa-i fac iubitului meu nepotel Cezar-Alexandru tortul de 4 anisori, asa dupa cum i-am promis.
Si pentru ca trebuia sa-mi astept copiii sa soseasca din Anglia, cu un tort pe gustul lor, am facut acest delicios tort spirala cu caramel si crema de vanilie.
Adaugand cate un glob cu frisca la servire, felia de tort s-a topit urgent din farfurii....ne-a placut gustul lui foarte, foarte mult.
Pentru blatul cu cacao:
Pentru blatul spirala :
Pentru crema:
Pentru caramel:
Pentru sirop:
Pentru ornat :
Prima data pregatim blatul pentru spirala .
Facem blatul de pandispan din 6 galbenusuri frecate bine cu apa si cu cele 7 linguri cu zahar.Frecam bine cu mixerul 3 minute.
Albusurile cu un praf de sare le batem bine bine.
La galbenusurile batute adaugam pe rand cate o lingura cu faina amestecata cu praful de copt, pina incorporam toata faina.
Adaugam 1/2 din albusurile batute spuma, le amestecam cu grija cu o lingura, invartind de sus in jos pina se omogenizeaza albusurile cu galbenusurile , apoi adaugam cealalta 1/2 de albusuri si procedam la fel.
Intr-o tava mare de aragaz , unsa cu unt si tapetata cu faina turnam pandispanul cremos si il nivelam cu o lingura.
Il dam la cuptorul dinainte incalzit la 180 grade C pina se coace blatul Incercam daca e copt cu proba scobitorii.
Scoatem apoi blatul din cuptor si il lasam sa se raceasca putin in forma, apoi il taiem in 4 pe orizontala, obtinand 4 fasii pe care le rulam intr-un prosop umezit.
Preparam blatul cu cacao , exact la fel procedam ca la blatul spirala , doar ca in loc de una din lingurile cu faina , punem o lingura cu cacao. Coacem blatul in forma de tort cu diametrul de 23 cm , nu in cea de 26 cm !Dupa ce s-a racit il taiem in doua pe orizontala.
Preparam crema de vanilie astfel: galbenusurile se freaca bine cu zaharul, adaugam apoi praful de la o budinca si 400 ml lapte.
Le fierbem pe toate pe foc pina se ingroasa,lasam sa se raceasca, apoi adaugam esenta de vanilie.
Pachetul cu unt la temperatura camerei il frecam spuma cu zaharul praf, apoi il adaugam la crema racita.
Topim zaharul pentru caramel intr-un vas de tuci , la foc mic.Cand incepe sa se caramelizeze adaugam o lingura cu apa, nu mai mult si lasam sa dea in clocot.
Cu o lingura luam zaharul caramelizat si il intindem pe cate i fasie din blatul pentru spirala.
Punem apoi pe fasie crema si rulam spirala.
Intre timp blatul cu cacao pe care l-am taiat in doua il insiropam cu siropul pe care l-am obtinut din apa pusa la fiert cu zaharul pina clocoteste, apoi lasat la racit si adaugatesenta de rom.
O foaie din blatul de cacao o asezam pe farfuria de servit, unde vom asambla tortul.O insiropam si punem pe ea un strat de crema apoi la mijloc asezam prima spirala din tort.
Procedam la fel si cu celelalte 3 fasii pe care le asezam in spirala in continuarea primei .
Caramelul ramas il punem cu lingura deasupra spiralei peste care asezam apoi crema si al doilea blat cu cacao pe care il insiropam,
Ungem cu crema si exteriorul tortului si asezam napolitanele cu crema de alune, una linga alta.
Ornam tortul cu frisca si cirese confiate.
Il lasam la rece pina a doua zi, sa se intrepatrunda aromele....hmmmmm...ce bunatate !
Caramel cu vanilie...o minunatie !
Pofta mare !