Ingrediente pentru blat:
Se pun la scurs visinele, sucul din compot se colecteaza intr-un vas. Cu grija, pentru a nu se zdrobi sau rupe visinele se scot samburii. Se incinge cuptorul.
Se separa ouale: albusurile se bat spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se intaresc; se adauga galbenusurile pe rand, iar la sfarsit faina amestecata cu cacaoa si praful de copt.
Compozitia se toarna intr-o forma de tort unsa cu unt si tapatata cu faina. Se coace 20 minute, dupa care se scoate din cuptor, se indeparteaza inelul lateral si se lasa blatul la racit .
Cand blatul este rece se taie in doua; primul blat se pune pe un platou si se insiropeaza cu 2 - 3 linguri de zeama de compot.
Deasupra se repartizeaza visinele. Se pastreaza cateva visine pentru ornat.
Se dizolva amidonul cu 3 linguri zeama de compot , restul de zeama se pune intr-un vas impreuna cu zaharul vanilat si se da un clocot. Se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Dupa racire se repartizeaza peste visine. Se bate frisca impreuna cu zaharul vanilat, se adauga intaritorul si se mai bate putin. Se pun deoparte 4 linguri de frisca.
Se repartizeaza mai putin de jumatate din frisca ramasa peste blatul cu visine, se pune al doilea blat si se acopera tortul cu frisca deasupra si pe margini.
100 g de ciocolata se zdrobeste si se repartizeaza pe peretii laterali si in mijloc, iar 50 g o radem deasupra tortului. Cu frisca ramasa facem rozete de frisca si in varful fiecareia punem cate o visina.