Un deliciu fin inspirat de reteta Laurei Sava :)
Blatul:
Intr-o forma cu diametrul de 26 cm si pereti detasabili asezam hartie de copt.
Dizolvam nesul in 2 linguri de apa fierbinte. Batem albusurile spuma cu un praf de sare, apoi adaugam 100 g de zahar. Separat, frecam galbenusurile cu restul de zahar, vanilia si nesul, apoi incorporam faina si praful de copt, mixand pana obtinem o pasta omogena. Spuma de albus o adaugam peste compozitia cu galbenusuri, amestecand incet, de sus in jos, cu o lingura de lemn. Pasta obtinuta o turnam in tava pregatita si o coacem la foc mediu, cca 35 minute.
Cand s-a copt, detasam peretii tavii, scoatem blatul si-l lasam sa se raceasca, timp in care pregatim crema de mascarpone .
Crema:
Portocalele se storc, iar siropul se amesteca cu branza mascarpone, branza de vaci, zaharul. Coaja de la o portocala o putem rade si adauga in crema.
Asamblare:
Blatul de tort se taie in doua, obtinand doua blaturi. Nesul se dizolva in 75 ml de apa fierbinte, apoi amestecam cu zahar pudra si coniac si esenta de rom. Cu acest sirop vom insiropa cele doua blaturi.
Intindem o parte din crema peste blatul insiropat, apoi asejam celalalt blat pe care-l insiropam cu restul de amestec cu nes. Acoperim tortul cu crema ramasa si dam la frigider cateva ore.
Decoram cu frisca, peste care presaram cacao sau cafea. Eu am folosit si topping de tiramisu.