Ne apropiem de ultima zi a lunii ianuarie, zi in care "intineresc" cu un an. Imi doresc sa fie un an bun, sa am parte de sanatate si sa ma pot bucura de persoanele dragi din viata mea.
Si daca tot e zi de sarbatoare (ca doar numai una e ziua mea;) ) am venit cu tort, dar astept de la voi sampania :)).
Blatul:
Mixam albusele cu un praf de sare apoi adaugam 50 g zahar si mixam pana spuma devine lucioasa.
Separat mixam galbenusele cu apa fierbinte. Adaugam apoi restul de zahar si mierea si mixam pana cand devin cremoase si se albesc.
Amestecam migdalele macinate cu faina si le incorporam in crema de galbenuse. Adaugam si esenta de migdale si amestecam pana se omogenizeaza.
La final incorporam usor spuma de albus.
Compozitia o turnam in tava rotunda (26cm) tapetata cu hartie de copt. Coacem la foc potrivit timp de 20-25 de minute.
Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca pe un gratar apoi il taiem in trei foi.
Pentru jeleul de portocale curatam portocalele de coaja si de pielita. Punem pulpa de portocale in blender si o pasam.
Piureul obtinut il punem pe foc mic. Amidonul il dizolvam in apa rece si il adaugam peste piureul de portocale. Adaugam si zaharul si amestecam pana cand se ingroasa. Dam de pe foc si lasam sa se raceasca.
Dupa ce s-a racit ungem doua din cele trei blaturi cu jeleu (mie mi-a mai ramas).
Ne ocupam apoi de crema. Gelatina o hidratam in 3 linguri de apa rece si apoi o dizolvam la foc mic.
Amestecam branza de vaci cu mascarpone si adaugam gelatina dizolvata. Amestecam pana se incorporeaza iar apoi adaugam coniacul.
Separat mixam smantana pentru frisca impreuna cu zaharul pudra. Frisca batuta o amestecam usor in crema de branza.
Pe un platou asezam un blat uns cu jeleu iar in jurul lui montam inelul pentru tort. Punem jumatate din crema si nivelam. Urmeaza celalalt blat cu jeleu si restul de crema.
Acoperim cu ultimul blat si dam la frigider pentru cateva ore.
Dupa ce s-a racit desprindem inelul si imbracam tortul in frisca batuta. Eu am ornat cu moate si bucatele de portocala iar pe marginea tortului am pus migdale
feliate.