Mi s-a parut greu de facut dar am zis , de ce nu? Daca nu imi reusea , porcul mamei era la datorie ,fericit!
Pentru cine e experimentat in ale prajituriturilor e simplu.
Am pus si un decor , realizat de mine , care mie mi-a placut foarte mult si pe care l-am folosit la alt tort.Sper sa va placa clopotelul meu.
Blatul:
Se bate albusul spuma tare cu un praf de sare ,se adauga mierea si se bate (mixeaza) in continuare ,apoi incorporand migdalele macinate.La urma am pus galbenusurile ,incorporandu-le cu blandete ,ca la orice blat. Separat am batut 3 albusuri sarea ,apoi cu zaharul(35 gr) ,pana obtinem o spuma tare ,apo am incorporat usor faina . Am amestecat cele doua compozitii cu grija sa nu se lase albusul. Am pus in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina .Putem pune hartie de copt in loc de tapetare.Am copt la cuptorul incalzit ,cam la 180*C.Facem testul cu scobitoarea sa vedem cand s-a copt ,daca se ia pe scobitoare compozitie mai lasam la copt.Incercam coacerea cam dupa 20 minute.
Crema bavareza :
Batem frisca lichida .Gelatina o punem la inmuiat in trei linguri de apa sau compot.Galbenusurile le mixam cu sarea ,zaharul ,laptele si le punem pe foc pe bain-marie ,amestecand mereu, pana se ingroase ca o smantana. Le tragem de pe foc si in apa folosita pentru ele pentru bain-marie punem vasul in care sta gelatina cu apa ,asta pentru ca sa se dizolve ,sa se faca lichida. Adaugam gelatina in crema de galbenusuri (cu precautie,intai punem o lingura ,apoi doua ,din compozitia de galbenusuri in gelatina ,apoi turnam aceasta in toata crema de galbenusuri ),o lasam sa se raceasca ,amestecand in ea si apoi ii incorporam frisca batuta spuma .
Crema de vanilie :
Se pune frisca la fiert ,amestecand mereu in ea.Separat caramelizam zaharul iar cand are culoarea mierii se adauga putin cate putin in frisca fierbinte.Se ia de pe voc ,se pune esenta de vanilie si cand e usor calduta se adauga galbenusurile frecate un pic ,apoi gelatina(toppita,lichida,pe bain-marie) ,tot asa cum am mai spus.Intai se pune o lingura,doua , din compozitie in gelatina ,apoi rasturnand aceasta in toata crema. Se lasa crema sa se raceasca la temperatura camerei
Am facut piureul de fructe si l-am pus la frigider pana a doua zi . A doua zi am dizolvat gelatina in putin suc si am topit-o pe bain-marie cu glucoza. Am amestecat cu piureul de fructe.
Asamblare : Am trei forme de tort ,cu pereti detasabili, de marimi diferite ,pentru blatul de tort am folosit marimea medie ,pentru asamblat am folosit marimea mica. Am pus o farfurie adanca pe forma cea mica de blat de tort ,am imbracat peste farfurie ,tot fundul tortului (care ulterior va deveni fata tortului) in folie si am prins inelul.Pe marginile inelului am pus hartie de copt apoi am turnat crema Bavareza .Am dat la frigider sa se intareasca apoi am pus crema de vanilie si apoi blatul si am dat la frigider pentru mai mult timp ,eu pana a doua zi . A doua zi am intors tortul invers si cu grija am desfacut peretii detasabili .Am dat la o parte farfuria ,cu ajutorul careia am format craterul in tort,si am pus piureul de fructe pe care l-am amestecat cu gelatina topita .Am pus la intarit si dupa cateva ore am decorat .
Fiuuu!!!Nu credeam sa-mi iasa ,cu atata nebunie dar a iesit total delicios !
1
Atentie la crema cu zahar ars si frisca !Frisca trebuie sa fie fierbinte
2
Facem tortul asta cand suntem relaxate ,e migalos dar rezultatul e peste masura de spectaculos
3
Il putem adapta la zahar , daca folosim frisca vegetala ,care are deja zahar ,mai putem reduce cantitatile la creme.