Reteta este preluata de pe blogul lui Gabriela Cara.Am facut putine modificari dar am fost foarte multumita de ce a rezultat.Imi cer scuze,fotografiile nu sunt prea reusite ,am fost in criza de timp trebuia sa duc tortul la soacra mea de ziua ei.
La multi ani mama!
INGREDIENTE BLAT DE CACAO
INGREDIENTE PENTRU BLATUL DE INELE
PENTRU DOUA FOI
INGREDIENTE CREMA DE CIOCOLATA
INGREDIENTE CREMA ALBA(VANILIE)
INGREDIENTE GLAZURA
Blatul de cacao:Se separa ouale.Albusurile se bat separat cu zaharul si putina sare.
Se adauga pe rand galbenusurile si se mixeaza usor.Se pune nuca macinata si se amesteca usor.
Faina se amesteca cu cacao si praful de copt.Se pune peste ouale batute si se amesteca usor cu o lingura de lemn.Se pune intr-o tava de tort(26 cm)tapetata pe fund cu hartie si se da la cuptor la o temperatura de 180 de grade in jur de 20-25 minute.
Foile albe:Ouale intregi impreuna cu zaharul si putina sare se bat bine cu mixerul.Cand zaharul s-a topit si ouale si-au dublat volumul se adauga uleiul,vanilia apoi faina amestecata cu praful de copt.Se amesteca usor cu o lingura de lemn.Se imparte in doua tavi dreptunghiulare(30*32cm)tapetata cu hartie de copt.Se niveleaza usor si se dau la cuptor la o temperatura de 180 grade si un timp de 12-15 minute.
Cand se scot din cuptor se acopera cu un servet de bucatarie.Hartia se desprinde numai dupa ce blatul s-a racit.
Dupa racirea completa se taie fasii de 5 cm.
CREMA DE CIOCOLATA:Se pune smantana intr-un vas aflat deasupra unui alt vas cu apa care clocoteste usor adica la bain-marie.
Cand frisca este infierbantata se adauga ciocolata rupta bucatele si se amesteca pana se topeste ciocolata.
Cand s-a topit se ia de pe foc si se da la rece.Cand s-a racit se mixeaza foarte bine pana isi schimba culoarea.O sa rezulte o crema ganache de ciocolata excelent de gustoasa.
CREMA ALBA:Se amesteca budinca cu zaharul,se adauga putina sare si se pune incet laptele amestecand sa nu faca cocoloase.Se pune pe foc si se amesteca pana se ingroasa.Cand se ia de pe foc se pune esenta de vanilie.
Cand s-a racit se amesteca cu untul batut spuma si 50g nuca macinata.
MONTAREA TORTULUI:Blatul de cacao rotund se taie in doua.Se aseaza o foaie in tava cu inel in care am copt blatul.Peste foaia maro se pune jumatate crema de vanilie.
Apoi se aranjeaza spirala.Fiecare fasie de blat alb se unge cu crema de ciocolata si se roteste spirala pana terminam toate fasiile.
Peste spirala se pune restul de crema de vanilie si se inchide cu cel de-al doilea blat de cacao.
GLAZURA:Se amesteca zaharul cu cacao.Se adauga smantana si apa.Se pune pe foc intr-un vas mai mare si se fierbe 10 minute amestecand continuu.Cand s-a fiert se strecoara printr-o strecuratoare.Cand ajunge la temperatura de 50 de grade se amesteca cu gelatina hidratata.Se amesteca bine de tot pana la topirea acesteia.Se toarna calduta pe tortul asezat pe un gratar deasupra unui lighean.Se muta pe alt vas si se toarna restul de glazura din lighean.Aceasta glazura nu se usuca,nu crapa si ramane lucioasa cateva zile.