Dobosul este tortul meu preferat, dar din pacate nu ma incumet sa-l fac foarte des, etapa de coacerea foilor este foarte solicitanta si trebuie atentie maxima. De data aceasta l-am facut cu ocazia de zilei de nastere a sotului, pe 1 mai.
Foile:
Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa. Adaugam galbenusurile, mai mixam putin pana acestea se incorporeaza. Renuntam la mixam, punem faina cernuta si amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica. Asezam hartie de copt in tava, o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile punem 4-5 linguri din compozitie in tava si intindem cu o spatula sau cu dosul lingurei o foaie subtire de 3 mm. Dar cu atentie! Intindem usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii.
Eu am o tava mare patrata de 38cm lungime si am socotit ca pot taia o foia in 3 fasii,
astfel am copt 4 tavi ori 3 foi am obtinut 12 foi. Alta data nu-mi ies decat 11 foi, depinde si de marimea oualelor.
Oprim o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars,
restul foilor le vom umplem cu crema.
Crema se prepara pe baie de aburi astfel:
Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi. Fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana, dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua. Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine, bine pana obtinem o crema spumoasa.
Glazura: Totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede.
Foia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.
Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic impreuna cu otetul, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar. La nevoie mai dam cateva secunde cratita pe foc. Turnam glazura pe toata suprafata foi de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata si cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort. Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare.
Lasam sa se raceasca foaia si apoi o asezam pe tort. Cu un cutit bine ascutit ajustam marginile.
Ornat: Topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom, lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.
POFTA BUNA!
1
Cel mai usor se poate intinde compozitia pentru foi daca le coacem pe dosul tavii.
2
Daca s-a intarit glazura si nu se mai pot trasa liniile mai punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald.
3
Tortul este mai gust dupa doua, trei zile, cuc at sta cu atat devine mai bun.