by József C. Dobos
Pentru foi :
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul si sarea. Adaugam apoi galbenusurile, amestecand pana la omogenizare si in final faina cernuta pe care o inglobam cu mare atentie.
Tapetam o forma cu diametrul de 26 cm ( ungem BINE cu unt si hartia de copt ). Impartim apoi aluatul in 6 parti si coacem pe rand foile in cuptorul preincalzit cam 8-9 minute pana ce marginea incepe sa prinda culoare si foaia s-a intarit.Trebuie urmarit, coacerea poate fi mai rapida, in functie de cuptor. Aluatul are consistenta unui pandispan, deci il vom nivela cu ajutorul unei spatule.Pana urmeza coacerea celorlalte foi, compozitia se tine la rece si nu se va mai amesteca in ea, ci se va lua doar de pe margine.
Dupa coacere, pentru ca toate foile sa aibe acelasi diametru, vom lua un inel de tort reglabil sau vom aseza o hartie cu diametrul dorit deasupra pandispanului si vom taia la exterior marginile neregulate.
Pentru obtinerea glazurii, vom topi 150 gr zahar, amestecand continuu pana acesta capata o culoare brun deschis. Nu se va lasa mai mult, caci exista riscul de a deveni amar. La sfarsit punem 1-2 lingurite de otet si o lingurita de unt.
Alegem una din foi si o impartim in functie de cat de mari dorim sa fie feliile de tort. Turnam rapid glazura peste foaie, eventual o mai intindem putin daca e cazul. Lasam 2 minute sa se raceasca si cu ajutorul unui cutit trecut prin unt delimitam triunghiurile.
Crema : Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul si romul. Adaugam galbnusurile si punem compozitia la Bain-Marie, amestecand in continuare pana cand se infierbanta bine si devine spumoasa, avand grija totodata sa nu se coaguleze.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata data prin razatoare (sau cacaoa ) si vanilia. Amestecam cu telul pana la omogenizare si lasam sa ajunga la temperatura camerei, moment in care adaugam si untul.
Asamblare : Foile se desprind destul de usor de hartie daca se pune indeajuns unt pe foaia de copt. Se aseaza prima foaie pe platou si se monteaza inelul reglabil. Crema se imparte astfel incat sa fie distibuita in mod egal pe toate foile.
Alternam foaie-crema-foaie pana ajungem si la ultima foaie cu glazura, asezand fiecare triunghi pe o bucatica de marshmallow sau un mot de frisca.
1
Foile se desprind de foaia pergament doar cand s-au racit
2
Atentie ! Foile, coapte fiind, nu se vor aseza si pastra una peste alta caci exista riscul sa se lipeasca de hartie.