Tort Dobos

de diana_k in Torturi, 1 Feb 2012 | 40106 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • pentru foi
  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri faina,
  • 1 plic praf de copt
  • pentru crema
  • 6 oua,
  • 14 linguri zahar,
  • 100 g ciocolata sau cacao, 
  • 250 g unt sau margarina
  • pentru glazura 
  • 150 g zahar,
  • pentru ornat
  • 200 ml frisca lichida,
  • 100 g ciocolata,
  • 1/2 esenta de rom
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Dobos:

Blatul: separam ouale. Albusurile le mixam, adaugam treptat zaharul si mixam in continuare pana obtinem o spuma densa, lucioasa. Adaugam galbenusurile, mai mixam foarte putin, doar pana acestea se incorporeaza. Renuntam la mixare, punem faina cernuta si praful de copt, amestecam usor cu lingura de lemn sau cu o lopatica.

Punem hartie de copt in tava si o ungem cu ulei pentru a fi siguri ca nu se vor lipi foile. Punem 3 linguri din compozitie in tava si intindem o foaie subtire de 3 mm. Cu o spatula sau cu dosul lingurii, dar cu atentie! intindeti usor doar la suprafata fara a ajunge pe fundul tavii. Eu am o tava mare patrata de 38 cm lungime si am socotit ca pot taia o foaie in 3 fasii. Astfel am copt 3 tavi ori 3 foi am obtinut 9 foi. Si pt ca mi-a mai ramas putina compozitie am mai copt inca o foaie mica. Deci in total 10 foi. Ati inteles ceva???:))

Alegem o foaie mai grosuta si frumoasa pe care o vom glazura cu zahar ars. Restul foilor le vom umple cu crema.

Crema se prepara pe baie de aburi. Batem putin ouale cu zaharul cu ajutorul unui tel in forma de para, asezam oala pe baie de aburi, fierbem crema batand incontinuu cu telul pana se ingroasa ca o smantana. Dam deoparte si incorporam ciocolata rasa sau cacaua. Lasam crema sa se raceasca apoi o mixam cu untul bine pana obtinem o crema spumoasa.

Glazura: totul trebuie pregatit dinainte si lucrat foarte repede. Foaia pregatita pentru glazurat se incalzeste usor in cuptor.

Intr-o craticioara punem zaharul la topit pe foc mic, cand incepe sa se caramelizeze dam deoparte de pe foc si amestecam bine pana se topesc toate cristalele de zahar. Turnam glazura pe toata suprafata foii de tort, intindem repede cu cutitul cu lama lata . Cu muchia unui cutit incalzit si tras prin unt sau margarina delimitam rapid feliile de tort. Mai incalzim odata cutitul si trecem inca odata pe liniile trasate apasand tare. Daca s-a intarit glazura si nu se mai poate lucra punem foaia pentru 2 minute in cuptorul cald. Lasam sa se raceasca foaia si o asezam pe tort.

Ornat: topim ciocolata in frisca calda, adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca bine, cu cat sta mai mult cu atat mai bine...apoi mixam bine crema si ornat tortul lateral.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (47)

Svetyca 1

14.02.2012, 12:48

si carei raspunsul????????????????

babi5 1

25.06.2013, 09:31

Bun tare si multa migala

MOKUSKA 1

05.05.2014, 21:44

cam asa se face un dobos

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Dobos (mic)