Este versiunea cu pere a tortului cu mere. Mi s-a parut mai aromat cu pere. Si asa incet incet am ajuns si la reteta 150.
Zaharul se pune pe fundul cratitei in care facem tortul si se netezeste uniform.
Perele se curata de coaja, se scoate mijlocul cu samburi in asa fel incat sa ramana intregi (se face cu un aparat special sau cu un cutit subtire) si se taie din partea lunga de la codita sa fie toate la aceeasi inaltime.
Perele se pun in cratita peste zahar una langa alta, se umple mijlocul perei cu stafide si visine, se pun cubulete de unt intre ele si se introduc in cuptor pana ce zaharul face spuma (circa 30 minute). Se lasa la racit.
Pentru blat batem spuma albusurile adaugam zaharul, zaharul vanilat, un praf sare si mixam pana devine o crema lucioasa.
Adaugam galbenusurile amestacand usor cu lingura de jos in sus.
Punem si faina cu amoniacul si amestecam usor pana la omogenizare.
Cand perele s-au racit turnam peste ele blatul, netezim si introducem in cuptor pentru 25-30 minute. Se face testul cu scobitoarea.
Se rastoarna pe platou cand este caldut.
Se poate orna dupa dorinta si fantezie.
En nu-l ornez niciodata deoarece este tortul pe care il fac pentru gustul fructului.
Este foarte bun cu frisca alaturi.
Pofta Buna!