Pentru Pastele de anul acesta, am facut un tort simplu, dar am vrut sa fie decorat pe placul baietelului meu, Cosmin...si cred ca am reusit, fiindca abia astepta sa manance iepurasul! :)
Blatul:
Ouale se separa cu grija, iar albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugati apoi treptat zaharul si mixati in continuare, apoi se adauga ouale unul cate unul, amestecand incet, de jos in sus, cu un tel. La fel procedati si cand adaugati faina cernuta, amestecata cu praful de copt. Turnati compozitia intr-o forma de tort si dati la cuptor, la foc mijlociu, pentru approx. 15 minute. Este foarte important sa nu deschideti usa cuptorului in primele 10 minute, altfel blatul se va lasa!
Crema:
Intr-o oala, se pune laptele cu zaharul si miezul de la pastaia de vanilie la fiert la foc mic. Nu aruncati pastaia, puneti-o in sticluta cu esenta de vanilie! :) Daca nu aveti pastaie de vanilie, folositi esenta de vanilie, dar nu o adaugati acum, ci la sfarsit, altfel nu va fi la fel de aromat. Pana se infierbanta laptele, se freaca bine galbenusurile cu amidon. Cand laptele face mici bulbuci pe margine, incepeti si adaugati lapte fierbinte peste galbenusuri, cate o lingura pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Cam 10 linguri e de ajuns. Apoi turnati restul de lapte fierbinte peste galbenusuri, in fir subtire, timp in care nu uitati sa amestecati neincetat in galbenusuri cu un tel... ca sa nu se faca omleta. Puneti amestecul de galbenusuri si lapte inapoi in oala si puneti inapoi pe foc. Focul puteti sa-l cresteti la mediu acum, insa nu uitati sa amestecati non-stop in crema cu telul. La un moment dat veti simti ca se ingroasa crema, ca devine vascoasa. Dati rapid focul la mic si continuati sa amestecati pana crema are consistenta unei maioneze. Nu dureaza mult, cam 15-30 secunde. Luati repede oala de pe foc si puneti-o cu fundul intr-un vas cu apa rece (pregatit dinainte). Acum adaugati esenta de vanilie daca ati optat pentru aceasta varianta. Chiar daca ati folosit pastaie de vanilie, gustati crema si adaugati esenta de vanilie pana e suficient de "vanilata" pentru gustul vostru. Continuati sa amestecati cu telul pana se racoreste crema (cam 2-3 minute e de ajuns). Turnati crema (care e inca calduta) intr-un vas si acoperiti cu folie de plastic, dar aveti grija ca folia sa vina in contact cu crema. Facem asta ca sa nu se faca crusta deasupra. Se pastreaza la frigider pana in momentul in care o folosim.
Pentru decor, am folosit figurine din comert (iepuras si oua de ciocolata) si fructe asezate in forma de floare (da, stiu, nu prea mi-a iesit! :) ). Singurul adaus facut de mana mea a fost acel cuib de ciocolata pentru ousoare, pe care l-am pregatit in felul urmator: am topit ciocolata neagra de menaj pe baie de abur, doar cat sa se topeasca. Nu lasati ciocolata pe foc mai mult de atat, fiindca nu mai puteti lucra cu ea! Pe fundul unui castronel (imbracat cu folie de aluminiu dinainte, cu grija si cat mai neted), am inceput sa torn ciocolata cu un pos (puteti sa va formati singuri o punga din hartie pergament/folie de copt) in toate directiile, cat sa imbrace castronelul. Ca sa stiti cum ar trebui sa arate la sfarsit, imaginati-va un cuib de pasare zburatoare! :) Dupa ce ati terminat, dati castronul la frigider pentru o ora, sa se intareasca bine, apoi desfaceti cu grija aluminiul si separati astfel vasul folosit de creatia din ciocolata. Cu atentie, deslipiti aluminiul si de pe ciocolata, si...voila! Acum aveti un cuib in care sa puneti ousoarele de Paste! :) Nu-i asa ca e usor si de efect? :)
1
Reteta cremei este o reteta Pierre Herme, celebrul cofetar din Paris. O puteti folosi pentru a umple eclere, torturi, cremsnit etc. Consistenta este numai buna pentru asa ceva. Daca doriti o crema mai moale, mai apropiata de consistenta unui sosulet, doar reduceti din cantitatea de amidon.