Este un tort racoros si aromat pe care de regula il fac vara cu mere acrisoare.
Pentru blat:
Pentru umplut:
Pentru crema:
Pentru sirop:
Pentru ornat:
Pregatim merele: le decojim si le scoatem cu grija interiorul astfel incat sa nu le spargem.
Asezam intr-o forma rotunda, hartie de copt.
Eu am folosit o cratita cu diametrul de 26 cm.
Taiem rahatul in felii subtiri, astfel incat sa formam din ele cate doua dopuri pentru fiecare mar.
Punem cate un dop din rahat in scobitura marului si il asezam cu grija in partea de jos, apoi punem gem de prune si miez de nuca, astfel incat sa lasam loc si pentru dopul de deasupra.
Punem cel de-al doilea dop de rahat deasupra scobiturii din mar si asezam merele in forma dev tort, unul langa altul.
Presaram peste mere scortisoara.
Dam forma cu merele la cuptor pentu 10 minute la 175 grade.
Intre timp pregatim blatul: batem albusurile spuma impreuna cu putina sare, adaugam treptat zaharul si apa minerala, apoi galbenusurile unul cate unul, uleiul, esenta si treptat faina amestecata cu praful de copt .
Scoatem merele, rasturnam blatul peste ele si dam din nou la cuptor pentru 35 minute la 180 grade.
Scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca asa in vas, apoi rasturnam tortul pe platou.
Facem siropul: adica fierbem toate ingredientele si lasam sa se raceasca. Insiropam tortul racit cu siropul de asemeni racit.
Pentru crema: punem 400 ml frisca lichida intr-un vas, rupem ciocolata si o adaugam peste frisaca si punem vasul pe foc pana la topirea ciocolatei mestecand continuu, apoi dam vasul la rece.
Cand s-a racit, introducem mixerul si frecam pana capata o consistenta cremoasa.
Restul de frisca o batem cu mixerul si o folosim la ornat.
Imbracam tortul in crema de ciocolata, asezam fulgi de ciocolata alba pe margini, iar deasupra ornam cu frisca.
1
merele se pot stropi cu putina zeama de lamaie, daca sunt prea dulci.
2
se poate folosi putina gelatina la crema, daca aceasta nu va avea consistenta dorita.
3
se pot folosi merele si nedecojite, oricum coaja se inmoaie la cuptor.