Vreau si eu sa urez tuturor celor ce astazi isi serbeaza ziua numelui un sincer si calduros "La multi ani"!!!
Mai intai pregatim caramelul.
Luam o cratita(in care ati mai facut caramel) si punem 5 linguri de zahar.
Punem pe aragaz la foc potrivit si cand s-a caramelizat il intindem uniform cat si pe peretii cratitei.
Il lasam sa se racesca .
Merele le spalam.
Le curata de coaja si le scobim mijlocul.
Le asezam peste caramel,iar in spatiile mai libere punem jumatati de mere.
Intr-un castronel amestecam nuca macinata cu esenta de rom si scortisoara.
Cu acest amestec umplem merele.
Deasupra fiecarui mar taiem cate un cubulet de unt.
Presaram si cele 2 linguri de zahar ramase si zaharul vanilat ,uniform ,peste mere.
Dam cratita in cuptorul incins,la o temperatura potrivita,pana merele se inmoaie putin(cam 20 de minute).
Blatul:
Mixam spuma ouale cu zaharul.
Adaugam apa si praful de copt.
Apoi punem esenta si scortisoara.
La urma incorporam nuca macinata si faina.
Dupa ce merele s-au inmuiat putin,le scoatem din cuptor si turnam blatul.
Dam iar tortul in cuptor si lasam pana blatul este bine facut.
Cand este gata,il scoatem si il lasam la racit,apoi il rasturnam pe un platou.
Smantana(care este rece,pana atunci o tinem la frigider)o mixam .
Cand s-a ingrosat putin ,adaugam zaharul pudra si continuam mixarea pana este bine ingrosata.
Imbracam tortul in frisca.(daca nu s-a insiropat suficient dupa ce l-ati rasturnam pe platou,atunci preparati un sirop din apa,zahar pudra si putina esenta si insiropati bine blatul).
Pe margini am pudrat putina cacaua,iar pe mijloc am presarat putina nuca macinata.
In rest ornam dupa preferinta.
Pofta buna!!!!