Tort de ciocolata

de laura_n in Torturi, 24 Apr 2014 | 11311 vizualizari

 

Acest tort a fost cu dedicatie pentru tata socru, cu ocazia implinirii a frumoasei varste de 65 ani, ocazie cu care i s-a facut un fest!
Este un tort ciocolatos din cap pana in picioare, foarte aromat si care a placut invitatilor.
Promit sa revin si cu sectiunea!
Tortul a fost supraetajat, a avut 9 kg si a servit petru circa 100 persoane.

 

INGREDIENTE

  • pt blat
  • 3 cani faina
  • 1 cana zahar brut
  • 50 gr cacao
  • 1 praf sare
  • 1 praf copt
  • 2 cani lapte
  • 1/2 cana ulei
  • 1 vrf ligta bicarbonat
  • aceasta cantitate este pentru un blat. Eu am copt 3 blaturi.
  • pt crema:
  • 1 kg branza mascarpone
  • 800 gr ciocolata neagra
  • 50 gr zahar pudra
  • 2-3 linguri lapte dulce
  • 50 ml rom
  • visine si fructe de padure
  • pt sirop
  • 1 l apa
  • 6 linguri zahar brut
  • 50 ml rom
  • pt glazura
  • 400 ml smantana lichida
  • 400 gr ciocolata neagra
  • pt frisca
  • 400 ml smantana lichida
  • 3-4 linguri zahar vanilat
  • pt decor
  • cacao pudra
  • bomboane cocos, bomboane ciocolata
Portii: 100
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de ciocolata:

Pornim cuptorul. Luam o forma de copt si asezam o hartie de copt umezita cu apa. Astfel, se asaza perfect in tava fara a face cute. Blatul de coace drept.

Intr-un castron, adaugam faina, zaharul, cacaoa si un praf de copt si unul de sare. Amestecam cu un tel. IN alt castron, punem bicarbonatul, adaugam laptele (astfelil stingem) si uleiul. Amestecam energic si turnam amestecul peste compozitia uscata. Daca doriti, puteti baga in functiune mixerul in aceasta etapa.

Batem tava de masa ca sa iasa eventualele bule de aer.

Turnam compozitia in forma de copt si dam la cuptorul incins, pentru aproximativ 40-50 minute, la foc mediu. Scoateti si lasati la racit.

Am procedat astfel pentru toate cele trei blaturi.

Crema am facut-o astfel.

Am topit pe baie de aburi ciocolata cu un pic de lapte. Intr-un castron, mixam crema de branza cu zaharul pudra, apoi adaugam cate putin ciocolata topita pana o incorporam pe toata si obtinem o crema fina si deeeelicioasaa!.

Pastram crema pe baie de aburi, dar nu pe foc, atat cat ramane ea calda.

Pentru sirop, punem la fiert apa. Cand incepe sa fiarba, adaugam zaharul brut si lasam sa fiarba un pic. Dam deoparte si adaugam romul. Lasam la racit.

Taiem blaturile in cate doua straturi. Cel de-al treilea blat il taiem in jumatate, astfel ca a obtinem doua blaturi mai mici, care la randul lor le taiem in cate doua straturi. 

In aceeasi tava in care am copt blatul, asezam un prim strat de blat pe care il insiropam in etape. Insiropam, asteptam sa absoarba bine, iar insiropam. Apoi asezam un strat de crema, presaram fructe si asezam imediat alt strat de blat. La fel, insiropam, asteptam sa absoarba bine, iar insiropam si tot asa.

Procedam la fel si cu blatul mic. Acoperim blaturile cu un ultim strat de crema care se va intari si va face ca blaturile sa devina solide si rezistente. Le acoperim cu hartie de copt si le dam la rece.

A doua zi, scoatem blaturile din tavi. Folosim o tava mare si incapatoare. Asezam blatul mare si deasupra pe celmic. NU folosim bete suport. Blaturile sunt destul de rezistente. La blatul celmic pastram insa hartia de copt de dedesupt, taiata pe margine, atfel incat sa nu se vada.

Eu am vrut sa fac doua cascade de trandafiri simetrice, insa am schimbat macazul. Ne ingrijim sa pozitionam drept cele doua blaturi si pregatim glazura.

Intr-un vas, punem pe foc, smantana lichida cu ciocolata si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam un pic la racit si fara sa mixam compozitia, glazuram tortul pe de-a intregul.

Am pudrat cu cacao, am ornat cu bomboane de ciocolata si am pregatit frisca cu care am facut cate doi trandafiri pe laturile blatului mic si am bordurat blatul de jos. Am dat la rece pana la servire.

 

TIPS-URI

1

tineti crema pe baie de aburi pana o folositi. se intareste destul de repede si riscati sa nu o mai puteti intinde.

2

daca folositi ornamente de ciocolata/ diverse pe frisca, folositi-le inainte de servire, altfel se vor topi in frisca si o vor colora.

3

folositi ciocolata de calitate.

4

aveti rabdare la insiropat blaturile.

5

daca este necesar, folositi bete pt sustinere.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Sacher