Despre Cardamon, Stiati ca... se poate folosi in mancaruri dulci, dar si in cele usor sarate pentru a le oferi un gust picant? In tarile arabe, cafeaua este aromatizata cu cardamon si crema de lapte, fiind considerat cu semn de ospitalitate. In tarile scandinave, aproape toate preparatele dulci de patiserie contin cardamon, fiind echivalentul scortisoarei. Se foloseste in supe, carne de pui, orez, pireuri, pateuri, fripturi, salate de fructe si pentru prepararea sosului curry, servit alaturi de pui si garnituri din legume, in bucataria indiana si nord-africana.
Cat despre proprietatile sale curative, se spune ca amelioreaza diverse probleme digestive si boli ale stomacului. Este un remediu potrivit in cazul indigestiei, al astmului si bronsitei. Se poate folosi pentru a scapa de respiratia urat mirositoare, curatarea dintilor sau pentru tratarea problemelor gingiei.
Sursa: Enciclopedia Aromelor - Revista Femeia.
Mod de pregatire blat:
1. Se tapeteaza tava (detasabila) cu unt sau/ si cu hartie de copt
2. Faina se cerne, se adauga sarea si bicarbonatul de sodiu, se amesteca bine.
3. Ananasul proaspat, se curata de coaja si se taie felii. Cam 3-4 felii se taie cubulete si se pun in blender cu cardamonul macinat - care se scoate din pastai si se piseaza. Recomadabil ar fi sa nu folositi ananasul din conserva, este foarte indulcit, are conservanti si e pacat sa nu consumati ananasul proaspat care este sanatos, aromat, fara adaosuri si are intr-adevar gust de ananas spre deosebire de cel din conserva.
4. Oul se bate cu zaharul si cu extractul de vanilie, se adauga apoi uleiul si se amesteca.
5. Se toarna ananasul langa ou si se mixeaza in continuare. Se adauga treptat cacaua cernuta si fulgii de migdale si se mixeaza pana se incorporeaza bine ingredientele.
6. Cuptorul se incalzeste la 175 grade, se toarna compozitia in tava si se lasa la copt pentru 50 de minute sau pana blatul trece testul scobitorii.
7. Dupa ce s-a racit, se scoate din tava si se sectioneaza pe orizontala, in doua felii.
Mod de pregatire crema de branza/ glazura:
1. Cremele de branza se amesteca cu extractul de vanilie, mierea si la final se adauga si fulgii de ciocolata. Nu am adaugat in plus zahar intentionat. Am vrut un tort fructos, usor si nu foarte dulce.
2. Crema se poate unge pe feliile de tort imediat pentru ca are tinuta si e consistenta.
3. Am uns feliile intre blaturi si restul l-am pus deasupra.
4. Tortul se decoreaza cu fulgi de ciocolata si bomboane in forma de ou.