Acest tort l-am pregătit pentru ziua mea și conține blat de nucă, cremă de cafea, cireșe la mijloc pentru un gust răcoritor l-am decorat cu trandafiri şi migdale blanșate.
Pentru literele de ciocolată: se topește ciocolata cu lapte pe baie de abur, se lasă un pic la răcit, se umple o pungă pentru ornat, se taie vârful cât mai mic, pentru ca scrisul să fie subțire și se desenează literele pe o hârtie de copt, se pun și scobitori, pentru a le putea înfinge mai ușor în tort, ulterior. Se dau la congelator până la folosire.
Pentru blat: se bat spumă albuşurile cu mixerul cu un praf de sare şi când se întăreşte uşor bezeaua, se adaugă îndulcitorul, apoi gălbenuşurile, praful de copt, făina şi nuca măcinată. Se toarnă compoziţia într-o formă de copt rotundă, pregătită cu foaie de copt şi se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, cam 20 de minute sau până se rumeneşte uşor. Se lasă la răcit.
Pentru sirop:se fierbe apa cu îndulcitorul aprox 1 minut, după care se dă de pe foc şi se adaugă esenţă de rom.
Pentru crema de cafea: se amestecă gălbenușurile cu îndulcitorul, zahărul Bourbon și amidonul, cu un tel, turnând peste ele laptele cald. Se fierbe amestecul pe foc mic până se îngroașă ca o budincă. Se lasă la răcit. Se adaugă untul la temperatura camerei și frişca lichidă rece, cafeaua și nessul și se amestecă cu mixerul, până devine cremoasă.
Pentru montare şi decor: se spală cireșele, li se scot sâmburii şi se lasă la uscat pe un prosop de hârtie.
Se rumenesc ușor într-o tigaie, migdale blanșate, fără grăsime sau altceva. Se lasă la răcit.
Se taie blatul în două foi, care se însiropează. Peste baza tortului se întinde crema de cafea cu o spatulă, se așază cireșele tăiate în jumătăți, presându-le ușor, pentru a le scufunda în cremă, apoi se adaugă capacul tortului.
Se bate cu mixerul crema mascarpone până devine cremoasă, se adaugă frișca lichidă și se mai bate puțin, pentru o omogenizare frumoasă. Se îmbracă tortul, apoi în crema rămasă se adaugă câteva picături de colorant alimentar roșu și se amestecă, pentru a face trandafirii de pe capac. Se presară perluțe de zahăr, se adaugă fluturii de napolitană, iar laterala se îmbracă în migdalele blanșate rumenite. Se dă la frigider, iar la momentul servirii se adaugă literele de ciocolată.
Notă: pentru trandafiri, am folosit Duza decorat 9 mm - Kitchen Craft, Gama Sweetly Does it
https://www.kitchenshop.ro/duza-decorat-9-mm-kitchen-craft-2
Porţii: 12
Timp de gătire: 20 min
Timp de pregătire: aprox 2 h
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2019/06/tort-aniversar-cu-trandafiri-si-migdale.html