Tort cu smantana si nuci

de Ela68 in Torturi, 9 Noi 2012 | 21853 vizualizari

 

Ei, da, un tort mai simplu de realizat precum acesta nu exista. Un blat clasic si o crema "la rece" cu smantana si nuci. Este o reteta pe care o am de foarte multa vreme....de mai bine de 20 de ani, eheeee, p-atunci nu existau alte surse de inspiratie decat caietul mamei sau cartile de bucate. Intr-adevar, pot spune ca este un tort clasic, care ar putea fi adaptat zilelor noastre prin adaugarea unor ingrediente ce-i confera un plus de savoare, ca de exemplu niste piersici din compot sau poate ceva mai bun, accept orice sugestie.
Nota : Eu am facut blatul din 8 oua, insa pentru a avea un echilibru intre crema si blat, acesta trebuie facut din 5 oua.

 

INGREDIENTE

  • 5 oua
  • 5 linguri ulei
  • 220 gr zahar
  • 190 gr faina
  • vanilie, un praf de sare
  • crema
  • 500 gr smantana
  • 150 gr zahar
  • 250 gr nuci macinate
Portii: 12
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu smantana si nuci:

Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, adaugand treptat zaharul si vanilia. Se bate cu mixerul 15-20 minute. Se adauga uleiul cate putin, amestecandu-se incet cu un tel de sus in jos. Apoi galbenusurile pe rand si faina treptat, omogenizandu-se cu mare atentie. Se tapeteaza o forma cu diamentrul de 20 cm cu hartie de copt ( sau cu unt si faina ), se toarna compozitia si se coace 30-40 minute la cuptor la foc minim. Se stinge focul si se mai lasa 10 minute in cuptor, apoi se scoate si se aseaza pe un gratar pana la racirea completa.
Se taie blatul in doua.

Pentru crema, am folosit smantana de la sibieni, care este destul grasa si vartoasa. Oricum, smantana folosita nu trebuie sa fie slaba, deci nu folositi smantana cu mai putin de 30% grasime.

Se amesteca smantana cu zaharul si se adauga nucile macinate. Eu le-am prajit in prealabil, sunt mult mai gustoase asa.

Pentru  insiroparea blaturilor se fierb  125 gr zahar cu 250 ml apa,lasam la racit si adaugam coaja rasa si zeama de la o lamaie.

Pentru asamblarea tortului, asezam pe platou primul blat, insiropam si turnam jumatate din crema.Adaugam cel de-al doilea blat, il insiropam si imbracam tortul cu cealalta jumatate de crema.Ornam dupa preferinta si-l dam la rece doua, trei ore, dupa care putem servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu smantana si nuci" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu ciocolata si nuci caramelizate