Cu ocazia aniversarii celor 24 de ani,m-am gandit la un tort racoritor si care sa fie pe gustul multora si sper ca acesta intruneste ambele! :)
blat:
-se separa galbenusurile de albusuri
-se mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare,apoi se adauga treptat zaharul pana devine ca o bezea tare si lucioasa
-se adauga uleiul,apoi apa si galbenusurile amestecate cu vanilia
-se adauga faina amestecata cu praful de copt si cacao,lg cu lg,amestecand usor cu tel/spatula
-se adauga amestecul in tava tapetata si se introduce in cuptorul preincalzit pana cand acesta trece de proba cu scobitoarea,apoi se lasa la racit.
mousse de portocale:
-de preferat sa tinem smantana pentru frisca peste noapte la frigider si sa o scoatem atunci cand o utilizam,sau chiar poate fi tinuta inainte,putin la congelator.O mixam si adaugam esenta de vanilie si sucul de portocale si zahar daca este necesar.Nu trebuie mixata foarte mult pentru a nu se face unt.
-separat hidratam gelatina in 5 lg de suc de portocala,iar dupa,topim la bain-marie gelatina si o punem peste crema ,omogenizand si o punem la frigider.
mousse de vanilie:
-amestecam galbenusurile cu zaharul,laptele si semintele de vanilie pe baie de abur pana se mai ingroasa
-hidratam gelatina 5 min in apa rece,apoi o adaugam peste crema de galbenusuri si amestecam pana se topeste
-mixam frisca apoi adaugam crema de galbenusuri usor racita si dam la frigider.
sirop:
-amestecam si lasam sa dea in cateva clocote apoi lasam la racit.
strat de ciocolata:
-se amesteca pe baie de aburi ciocolata cu smantana pana se topeste ciocolata
-acest sos il pregatim dupa ce-am insiropat doua dintre blaturi(primul de pe platou si al treilea) pentru ca pe masura ce se raceste se intareste,de aceea trebuie adaugat cald.
asamblare:
-insiropam cele doua blaturi, pe care le-am mentionat anterior,pe platouri diferite si ungem cu strat de ciocolata ambele,ulterior introducem la frigider pana se intareste stratul de ciocolata.
-dupa ce s-a intarit ciocolata,scoatem blaturile si punem mousse-ul de portocala pe primul blat,asezam deasupra blatul fara strat de ciocolata,il insiropam,adaugam mousse-ul de vanilie si asezam ultimul blat cu strat de ciocolata
-decoram cu felii subtiri de portocala,iar pe deasupra punem gelatina pe care o preparam conform instructiunilor de pe plic.
1
pentru mousse-ul de portocale m-am inspirat de la aziz,iar pt cel de vanilie de la lavinia ,doua bucatarese desavarsite!:)