Mergand intr-o zi la piata, mare mi-a fost bucuria sa gasesc fructe de padure, asa ca am luat din toate (cate am gasit) cate putin, ca sa nu ramana nici macar o pofta satisfacuta. Aveam eu ceva planuri cu ele, nu foarte bine conturate, insa era clar ca vreau sa mananc pe saturate, iar cu ce ramane sa fac o prajiturica. Ce prajitura?? Imi trebuia ceva dulce clar cu cacao si cu mousse delicios de fructe. Pana la urma a iesit un tort :)), mai bine zis tortulet ca n-am vrut sa fac exces de nici un fel.
Daa, stiu ca pare o treaba lunga aici, dar cred ca e doar o falsa impresie, l-am facut seara si mai era loc pentru inca o tura :P Incepem cu blatul, simplu de tot aka pandispan clasic, si facem asa:
- incingem cuptorul la 170 de grade,
- pregatim o tava cu diametrul de 14cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina,
- mixam galbenusurile cu zaharul pana in dubleaza volumul iar zaharul e topit,
- faina o cernem impreuna cu cacaoa intr-un vas separat,
- albusurile le batem spuma taaaaare cu un praf de sare,
- faina o incorporam in galbenusuri mxand usor la viteza minima,
- adaugam albusurile spuma amestecand cu o spatula, usor de tot, cu miscari de sus in jos.
- introducem tava la cuptor si o lasam pentru 20 de minute, facem testul cu scobitoarea pentru siguranta.
Gata cu blatul, il lasam la racorit pe un gratar, apoi trecem repejor la crema. Care din ele, oricare, alegeti voi care va atrage mai repede. Haideti sa le luam pe rand...
Mousse de fructe de padure
Eu am avut 3 feluri de fructe de padure: afine, mure si merisoare, am pus cum s-a nimerit din fiecare.
- fructele de padure le punem pe foc (mic) impreuna cu zaharul si amestecam bine pand cand zaharul e complet topit, dar avem grija sa nu fiarba compozitia
- trecem fructele prin blender, apoi le punem la scurs in sita ca sa eliminam semintele,
- gelatina o punem la hidratat in 3 linguri apa rece,
- punem piureul de fructe inapoi pe foc, il incalzim bine, dar fara sa fiarba, oprim focul si adaugam gelatina si amestecam bine de tot, apoi dam la rece,
- smantana si smantana pentru frisca le mixam bine cu 1 lingurita de zahar vanilat, apoi le incorporam in piureul de fructe racit, lasam deoparte.
Mousse de frisca si caramel
Cred ca acesta se face mult mai usor, si vine ca o completare minunata la cel de fructe. Pentru el trebuie sa procedam in felul urmator:
- gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece,
- punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba.
- galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin,
- adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece,
- smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.
Urmeaza asamblarea, lucru firesc, dupa atata "truda" depusa inainte. Blatul de tort il taiem pe orizontala, iar o parte (baza) o punem inapoi in forma de tort. Punem intreaga crema de caramel peste blat si dam la rece.
Mousse-ul de fructe de padure il punem in alta forma detasabila de aceelasi dimensiuni. Daca nu aveti doua la fel, puteti sa folositi un inel detasabil, sau chiar tava in care ati copt tortul, dupa ce mousseul de caramel s-a intarit suficient. Initial voiam sa folosesc ambele parti din blat, dar m-am razgandit, si cealalta jumatate am dat-o la congelator pentru ceva ce urmeaza in curand :D
Cand s-au intarit ambele creme suficient de bine, putem sa finalizam tortul. Acoperim mousse-ul de caramel cu fructe proaspete, deasupra punem mousse-ul de fructe de padure.
Pentru topping am pus intr-o craticioara pe foc caramelul, ciocolata si smantana si am amestecat pana s-a omogenizat bine 'glazura' pe care am turnat-o apoi peste tort si am ornat cu fructe de padure.
Daaaaaa, stiuuuu!!! Am scris muuult prea mult, dar n-am avut ce face! :D