Blat cu diametrul 26 cm
Blat cu diametrul 24 cm
Blat cu diametrul 22 cm
Crema
Decor
Sirop
Cum ati reusit sa ramaneti impreuna 50 ani?
Nu intamplator am ales intrebarea si raspunsul pentru aceasta postare, ci le-am ales pentru ca acesta a fost motivul pregatirii acestui tort. Aniversarea a 50 ani de casatorie a parintilor unui drag prieten, un cuplu model, care a stiut sa infrunte viata cu bune si rele.
Sa-i traiasca, sa ne traiasca multi ani fericiti si de-acum inainte, sa-si aline si sa-si usureze impreuna batranetile.
Mod de preparare
Se procedeaza la fel pentru toate cele 3 blaturi
Separa albusurile de galbenusuri. Mixeaza spuma albusurile cu varful de cutit de sare, adauga treptat zaharul si mixeaza pana e diluat COMPLET!
Preincalzesti cuptorul
Galbenusurile le freci intr-un bol impreuna cu uleiul si apa. Le adaugi peste albusurile batute. Adaugi si coaja rasa de lamaie si faina cernuta impreuna cu amidonul, praful de copt si cacaua si omogenizezi amestecand usor de jos in sus – NU CIRCULAR!
Tapetezi forma de tort cu ulei si faina (faina doar pe fundul formei, nu si pe peretii laterali) si torni compozitia. Nivelezi usor si bagi la cuptor. Coci la foc mediu timp de 25-30 min. In ultimele 5 minute dai focul putin mai mare. Lasi sa se raceasca in cuptor 5 minute apoi il scoti si treci la prepararea urmatorului blat .
Eu am preparat pe urmatorul in timp ce se cocea precedentul.
Le lasi la racit (sau si mai bine! le prepari de pe-o zi pe alta, se taie mai bine) si prepari crema.
Gelatina o pui la hidratat in 3 linguri apa rece.
Frisca o mixezi , dar nu complet, pentru ca va mai fi mixata si impreuna cu amestecul de galbenusuri.
Pui intr-un vas galbenusurile impreuna cu zaharul si lasi la foc mic amestecand continuu pana ce zaharul e aproape complet diluat. Opresti focul, adaugi gelatina si amesteci pana se topeste.
Pui vasul in altul, cu apa rece si amesteci pana e COMPLET rece. Adaugi vanilia si mascarpone si omogenizezi.
Torni totul peste frisca si mixezi cateva minute, pana ce amestecul capata consistenta dorita.
Nu mixa exagerat de mult sa nu “branzesti” crema.
Foloseste produse de calitate, atat frisca cat si mascarpone sa fie proaspete, sa nu risti sa se taie .
Da la rece pentru minim 30 minute.
Sirop.
Caramelizeaza zaharul. Stinge cu apa si pune inapoi pe foc. Lasa sa dea cateva clocote, adauga coaja de lamaie , rom si cele 100 ml cafea si lasa sa se raceasca bine.
Taie blaturile pe 3 nivele.
Nu vor fi extrem de inalte blaturile, taie-le cu-n cutit zimtzat, bine ascutit.
Aseaza incepand cu primul blat, cel mai mare, insiropeaza usor (blatul e fraged, nu e recomandat extrem de mult sirop) si intinde un strat de crema. Ai grija cum imparti crema si siropul, sa-ti ajunga pentru toate blaturile.
Mixeaza frisca impreuna cu smantana , zaharul si mascarpone dar la fel, cu grija sa nu exagerezi cu mixatul sa “branzesti” crema.
Imbraca tortul, cu rabdare in frisca, (eu n-aveam atata rabdare, etapa asta i-a revenit sotului ) apoi spriteaza cu posul frisca pe fiecare nivel.
Pastreaza la rece.
A fost foarte bun! Parol!
1
Nota : eu am taiat cate 2 cm de jur imprejul din blaturile superioare pentru ca era cam insesizabila diferenta ) dar alte forme nu aveam. Voi daca aveti alegeti vase cu diametrul 26- 22- 18 cm.