Tortul l-am pregatit pentru ziua unui coleg de munca (sefu') :D
Pregatim crema ganache: punem intr-un ibric 200 ml frisca lichida iar cand este aproape de punctul de fierbere(fara sa fiarba) adaugam ciocolata alba si amestecam pana cand se topeste. O dam la frigider pentru minim 3-4 ore.
Restul de 200 ml de frisca o mixam cu intaritorul si o pastram pt decorarea tortului.
Dupa ce crema s-a racit o mixam timp de cateva minute pana cand se intareste bine. Daca vi se pare crema prea moale puteti adauga din frisca mixata pana cand ajungeti la compozitia dorita.
Blat:
Intr-un bol amestecam faina cu praful de copt, cacaua si zaharul. Adaugam treptat laptele caldut, ueiul si esenta de rom si mixam bine pana la omogenizare.
Impartim compozitia in 3 parti egale si coacem 3 foi. Fiecare foaie o tinem la cuptor la foc mic-mediu aprox 10 minute.
Lasam foile la racit.
Crema de vanilie:
Punem 300 ml lapte la foc mic si adaugam galbenusurile batute.
Intr-un bol amestecam zaharul+amidonul+laptele ramas(100 ml) si turnam aceasta compozitie peste laptele fierbinte.
Amestecam incontinuu cu un tel pana cand crema se ingroasa. Adaugam esenta de vanilie si lasam crema la racit.
Asamblare:
Asezam pe un platou prima foaie de blat si o insiropam cu siropul pregatit (amestecam apa+zaharul+esenta de rom).
Turnam crema de vanilie, adaugam al 2lea blat pe care il insiropam, punem crema ganache si terminam cu ultimul blat insiropat.
Ornam cu frisca ramasa si cu decoratiuni din zahar caramelizat (punem zaharul intr-un ibric pe foc si il lasam la topit pana prinde o culoare maronie,iar cat este fierbinte formam cu o lingura diferite forme pe o foaie de copt).
In mijloc turnam glazura de ciocolata: topim ciocolata pe baie de aburi si turnam frisca lichida treptat pana cand obtinem compozitia dorita.
Se pastreaza la frigider.