Tort cu crema de zahar ars

de gaby_duceag in Torturi, 2 Feb 2013 | 19696 vizualizari

 

Un tort pe care nu l-am facut de ani de zile... In general faceam separat, intai crema de zahar ars, o lasam in cratita, preparam un blat si-l puneam deasupra apoi rasturnam totul cu o miscare ferma pe platou, crema de zahar ars ramanand in partea superioara tortului. Acum le-am preparat ambele in acelasi timp si in aceeasi cratita si parca as fi vrut sa fi fost blatul mai mic , nu ma gandeam ca va creste asa mult. Am vazut ca si la Miremirc proportia e aceeasi insa eu as fi preferat mai multa crema. Copiii l-au devorat, au cerut cate doua felii, Danut zicand sa-i pun si luni la scoala :))).

 

INGREDIENTE

Crema de zahar ars
  • 6 oua mari
  • 14 linguri zahar
  • o lingura rasa amidon
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 700 ml lapte
Blat
  • 4 oua
  • o ceasca de zahar
  • o ceasca de faina (am masurat cu aceeasi ceasca, de capacitate 150 ml)
  • o lingura ulei
  • putina sare
Ornat
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 linguri zahar
  • putin sofran pentru a da amestecului o nuanta usor galbuie
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de zahar ars:

Caramelizeaza intr-o craticioara cu fund dublu (cu diametrul de 20 cm) 8 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului.

Inclina cratita astfel incat sa tapetezi cu caramel peretii vasului.

Pune laptele la foc si lasa-l sa dea un clocot.

Cu un tel amesteca ouale cu cele 6 linguri zahar ramase, zaharul vanilat si amidonul. Toarna ouale peste laptele fierbinte apoi pune amestecul in cratita cu caramel.

Da vasul la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mic spre mediu pentru 30 minute timp in care prepari compozitia pentru blat.

Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile mixeaza-le spuma. Adauga zaharul in 3 etape, dar nu adauga pana ce precedentul nu e diluat.

Pune galbenusurile peste albusuri, faina, sarea, uleiul si omogenizeaza usor.

Cand au trecut cele 30 minute scoate vasul de la cuptor si pune lingura cu lingura compozitia de blat peste crema de zahar ars, niveleaza si da inapoi la cuptor.

Lasa pana ce blatul a prins o culoare rumena, frumoasa si trece testul cu scobitoarea.

Scoate vasul de la cuptor si lasa tortul sa se raceasca complet, cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.

Ai grija ca blatul sa nu fie lipit de peretii vasului, aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna-l pe platou.

Mixeaza frisca cu zaharul si smantana, pune si putin sofran (optional) .

Orneaza tortul..cum doresti, apoi da-l la rece.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de zahar ars" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema de zahar ars si nectarine