Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

de Lavinia in Torturi, 9 Noi 2013 | 12598 vizualizari

 

By Laura Adamache cu mici modificari :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 300 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 75 g unt
  • 50 ml ulei
  • 125 ml frisca lichida
  • 5 oua
  • 75 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 250 g faina
  • 1 praf de copt
  • Sirop:
  • 150 g zahar brun
  • 250 g ml apa
  • 2 linguri Amaretto
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 250 g zahar
  • 100 g faina
  • 50 g amidon
  • 200 ml frisca lichida
  • Nuca pralinata:
  • 50 g zahar brun
  • 75 g miez de nuca
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata cu alune+50 ml frisca lichida
  • 40 g ciocolata alba+1 lingura de frisca lichida
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de lapte si nuca pralinata:

Topeste ciocolata cu frisca,uleiul si untul pe baie de abur apoi las-o la racit. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adauga ciocolata peste galbenusuri si omogenizeaza bine. Amesteca faina cu praful de copt apoi adaug-o peste crema de galbenusuri si omogenizeaza bine.

Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adauga albusurile in 2-3 transe peste galbenusuri amestecand usor de sus in jos cu o spatula. Tapeteaza o tava(26 cm ) cu unt si faina si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru aprox 35-40 de minute (testul scobitorii) Lasa blatul la racit apoi taie-l in 3 cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau un taietor special de blaturi.

Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara apoi stinge-l cu apa si lasa pe foc pana se topeste complet zaharul. Lasa siropul la racit apoi adauga lichiorul Amaretto.

Intr-o craticioara amesteca faina cu zaharul,amidonul si semintele de la pastaia de vanilie apoi adauga laptele in fir subtire amestecand energic cu  un tel pentru a nu ramana cocoloase. Pune amestecul pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.(minim 10 minute) Lasa crema la racit apoi adauga frisca batuta bine si omogenizeaza.

Pe un platou pune prima foaie de blat si insiropeaza. Pune crema,blat/sirop/crema si acopera cu ultima foaie de blat insiropata in prealabil.Opreste cateva linguri de crema si imbraca marginile tortului.

Caramelizeaza zaharul brun apoi adauga miezul de nuca si amesteca bine pana ce nuca este acoperita complet de caramel. Pune apoi amestecul pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa pana se raceste complet. Zdrobeste nuca cu ajutorul unui sucitor apoi tapeteaza marginile tortului.

Topeste ciocolata cu frisca lichida. Glaseaza toata suprafata tortului cu glazura de ciocolata.

Topeste si ciocolata alba apoi pune-o intr-o punga taiata la varf si formeaza cercuri(cu distanta intre ele) peste tort. Cu o scobitoare traseaza dungi de la mijloc spre margine.

Lasa tortul la rece pentru minim 8 ore.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lapte si nuca pralinata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort Intercontinental