By Laura Adamache cu mici modificari :)
Topeste ciocolata cu frisca,uleiul si untul pe baie de abur apoi las-o la racit. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adauga ciocolata peste galbenusuri si omogenizeaza bine. Amesteca faina cu praful de copt apoi adaug-o peste crema de galbenusuri si omogenizeaza bine.
Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adauga albusurile in 2-3 transe peste galbenusuri amestecand usor de sus in jos cu o spatula. Tapeteaza o tava(26 cm ) cu unt si faina si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru aprox 35-40 de minute (testul scobitorii) Lasa blatul la racit apoi taie-l in 3 cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau un taietor special de blaturi.
Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara apoi stinge-l cu apa si lasa pe foc pana se topeste complet zaharul. Lasa siropul la racit apoi adauga lichiorul Amaretto.
Intr-o craticioara amesteca faina cu zaharul,amidonul si semintele de la pastaia de vanilie apoi adauga laptele in fir subtire amestecand energic cu un tel pentru a nu ramana cocoloase. Pune amestecul pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.(minim 10 minute) Lasa crema la racit apoi adauga frisca batuta bine si omogenizeaza.
Pe un platou pune prima foaie de blat si insiropeaza. Pune crema,blat/sirop/crema si acopera cu ultima foaie de blat insiropata in prealabil.Opreste cateva linguri de crema si imbraca marginile tortului.
Caramelizeaza zaharul brun apoi adauga miezul de nuca si amesteca bine pana ce nuca este acoperita complet de caramel. Pune apoi amestecul pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa pana se raceste complet. Zdrobeste nuca cu ajutorul unui sucitor apoi tapeteaza marginile tortului.
Topeste ciocolata cu frisca lichida. Glaseaza toata suprafata tortului cu glazura de ciocolata.
Topeste si ciocolata alba apoi pune-o intr-o punga taiata la varf si formeaza cercuri(cu distanta intre ele) peste tort. Cu o scobitoare traseaza dungi de la mijloc spre margine.
Lasa tortul la rece pentru minim 8 ore.