Galbenusurile amesteca-le cu apa si uleiul si cu un tel omogenizeaza amestecand energic.
Albusurile mixeaza-le spuma cu un praf de sare.
Adauga treptat zaharul si nu te opri pana nu-s diluate complet cristalele de zahar. (aprox. 10 minute).
Pune galbenusurile peste albusuri, faina cernuta impreuna cu amidonul si omogenizeaza amestecand usor, de jos in sus, incercand sa scoti cat mai putin aerul din albusuri.
Toarna compozitia intr-o forma de tort inalta cu diametrul de 20 cm. Misca usor sa se aseze drept.
Introdu vasul in cuptorul preincalzit si coace blatul la foc micpentru 35-40 minute (fa testul cu scobitoarea)
Lasa la racit
Crema.
Pune ouale intr-un vas metalic, inalt (sau intr-o craticioara, dar sa fie inalta) impreuna cu zaharul.
Pregateste un vas cu apa si introdu in el vasul cu oouale. La foc mic mixeaza ouale pe baie de abur pana isi dubleaza volumul si zaharul e topit.
Adauga zeama de lamaie treptat si mai mixeaza 2 minute. Trebuie sa obtii o compozitie extrem de spumoasa.
Raceste-o bine!
Mixeaza mascarpone usor adaugand treptat amestecul de oua. Compozitia va avea consistenta smantanii.
Mixeaza frisca cu o lingura de zahar. Cand a inceput sa se lege adauga in 3 etape mascarpone si mixeaza continuu pana ajungi la o consistenta ferma a cremei.
Da la rece pentru 20 minute.
Sirop
Pune la fiert apa cu zaharul si coaja de lamaie.
Lasa sa dea cateva clocote, opreste focul si adauga zeama de lamaie.
Strecoara siropul.
Asamblare
Taie blatul in 3 felii.
Aseaza pe un platou prima felie, insiropeaza bine, intinde 4-5 linguri crema, aseaza a doua felie, insiropeaza si intinde crema, aseaza a treia felie si insiropeaza.
Imbraca tortul in crema ramasa si da-l la rece pentru cateva ore.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de lamaie" nu uita sa-i faci un review.