in 17decembrie a fost ziua nepotului meu care a implinit 17ani....si cum lui ii place foarte mult ciocolata cu menta,m-am gandit la un tort cu ciocolata si menta....un ganache de ciocolata a fost ca ce trebuia...a iesit un tort dulcee...dulceee )))
Cu cateva ore inainte pregatim cremele pntru ca trebuie sa stea la rece.
Toat cremele se prepara la fel:frisca lichida o punem la fiert pana da in clocot prima data,o luam d pe foc si o turnam peste ciocolata rasa si esenta de menta si amestecam energic si repede pana se topeste ciocolata si crema se ingroasa.Dam la frigider cateva ore(chiar de pe o zi pe alta),apoi o scoatem si amstecam enrgic cu lingura de lemn(nu cu mixerul).L crema 3 cu care ornam tortul,adaugam la sfarsit frisca batuta si amestecam usor.
Pentru blat,batem albusurile cu un praf de sare pana se intaresc,apoi adaugam treptat zaharul si batem bine dupa fiecare lingura,apoi galbenusurile,esenta ,faina amestecata cu cacao si praful de copt si cernuta.Tapetam o forma de tort de 28cm cu hartie de copt si turnam compozitia.Dam la cuptorul preincalzit,la foc mediu,pana se coace blatul.Lasam sa se racasca apoi taiem in 3.
Asamblam tortul:o foaie de blat insiropata cu compot,crema d ciocolata1,a doua foaie de blat insiropata,crema 2,blat insiropat si apoi ornam dupa gust cu crema3.
1
la una din cremele ganache am pus frisca lichida si nu smantana pentru frisca si s-a facut beton, a trebuit sa mai pun frisca batuta sa o subtiez,deci nu folositi frisca lichida ci smantana pentru frisca
2
crema ganache trebuie facuta cu cateva ore inainte si tinuta la rece
3
tortul poate fi facut si cu ciocolata fara menta
4
in crema2 am pus colorant alimentar dar nu este obligatoriu