Pentru ca maine este ziua mea am venit deja cu tortul :) Era prea frumos si n-am avut rabdare sa-l tin doar pentru mine, asa ca va servesc cu mareee drag :)
Blatul este cel de la prajitura negresa. Mie imi place foarte mult asa ca nu am vrut sa ma complic cu altul :)
Am pus intr-un vas laptele, melasa, untul, esenta, zaharul vanilat si cele 3 linguri de cacao. Am pus pe foc si am amestecat de cateva ori pana a inceput sa fiarba. Am lasat 5 minute pana a dat un clocot.
Pentru ca era in graba mare, am pus vasul la racit intr-un alt vas mai mare cu apa rece :) De obicei, se lasa intr-un loc mai racoros pana ajunge amestecul la temperatura camerei.
Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare.
Peste amestecul racit am pus galbenusurile, apoi treptat faina si praful de copt.
Cand s-au omogenizat bine, am pus si albusurile si am mixat de cateva ori.
Am pus aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am bagat-o in cuptorul preincalzit, la foc mic, 30 de minute.
Am scos blatul si l-am lasat deoparte sa se raceasca.
Crema:
Am ales capsuni mari si dulci pe care le-am taiat in jumatati si apoi le-am pasat putin cu blenderul. Nu trebuie sa devina chiar piure, se pot pastra si bucatele mai mari.
Le-am amestecat cu zaharul pudra, esenta si am pus pe foc sa fiarba, 5-6 minute. Am dat deoparte si am lasat 10 minute sa se raceasca putin.
Intr-un bol mic am hidratat gelatina timp de 2 minute, apoi am pus-o peste sosul de capsuni.
Am lasat sosul deoparte pana s-a racit complet apoi l-am amestecat cu frisca batuta foarte bine.
Am pus la frigider timp de 1 ora. Nu e musai dar eu am avut treaba si am lasat crema sa se raceasca bine si sa se inchege.
Asamblare:
Blatul l-am copt in tava mare de la aragaz si pentru tort l-am taiat in 2 pe mijloc, astfel obtinand 2 dreptunghiuri :) Nu a fost nevoie sa-l tai pe orizontala fiindca nu e un blat prea inalt.
Nu e necesar sa insiropam blatul, dar eu asa il prefer. Merge insiropat cu orice fel de suc de fructe, sirop de zahar sau suc de compot.
Am pus crema intre cele 2 felii de blat insiropat, apoi am imbracat tortul in frisca, obtinuta din frisca lichida batuta foarte bine.
Am macinat cateva arahide si le-am pus pe marginile tortului.
Deasupra am mai decorat cu putina frisca si cu jeleuri "felii de citrice".
Nu l-am gustat inca, insa la cat de bine arata va asigur ca e delicios!
1
In loc de zahar am folosit pentru blat melasa, m-am gandit ca merge bine la blatul negresa.
2
La blat se poate pune si margarina in loc de unt.