Plecand de la Tortul cu aroma de trandafir ,am modificat putin si am facut cu aroma de caramel.......care-mi place foarte mult!Reteta este putin mai lunga si o sa vi se para grea,dar nu este greu de facut.
4 linguri zahar la caramelizam intr-o cratita si tapetam peretii si fundul cratitei cu zahar ars.
Crema:
6 albusuri le mixam bine cu un praf de sare.Cat mixam albusurile punem la caramelizat 4 linguri de zahar.
Cand zaharul devine fluid il turnam peste albusurile batute spuma mixand in continuare.
Intreaga compozitie o punem in cratita tapetata cu zahar ars ,pe care o punem intr-o alta cratita cu apa fiarta si o dam la cuptor.
La cuptor se tine 25-30 minute(facem testul cu scobitoarea.
Lasam crema in cuptor sa se raceasca .
Blatul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Albusurile se mixeaza cu putina sare pana stau pe teluri.
Punem zaharul cate o lingura si zaharul vanilat mixand tot timpul.
Adaugam galbenusurile pe rand cate unul mixand bine.
Luam o forma de tort cu inel,o ungem cu putin ulei si o tapetam cu putina faina.
Turnam compozitia si dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 25-30 minute.
Glazura:
Ciocolata rupta in bucati mici se pune la topit impreuna cu untul intr-un ibric.
Frisca se mixeaza bine.
Asamblare:
Blatul se taie in doua.
O parte o punem peste crema din cratita,punem un platou deasupra cratitei si cu o miscare ferma intoarcem cratita.
Punem al doilea blat , punem glazura si ornam cu frisca.
1
In primele 15 minute nu deschide usa cuptorului. Cratita in care caramelizam zaharul trebuie sa aiba aceeasi dimensiune cu forma de tort.
2
dupa ce stingem focul lasam usa cuptoruli intredeschisa pentru a se raci crema usor.